пушене-репродуктивно-здраве

Как влияе тютюнопушенето върху репродуктивното здраве?

Със сигурност всеки един от вас е чувал за вредите от тютюнопушенето върху нашето здраве. Вредният навик обаче, оказва негативно влияние не само върху състоянието на сърдечно-съдовата система и белодробната функция.

Небезизвестно е твърдението, че тютюнопушенето въздейства и върху репродуктивната функция и сексуалното здраве както при мъжете, така и при жените. Неслучайно много специалисти в областта на репродуктивното здраве, смятат именно него за една от водещите причини за неуспех в опитите за зачеване.

Какво точно е влиянието върху женското и мъжкото репродуктивно здраве ще научите в долните редове.

Тютюнопушене и женско репродуктивно здраве

Качество на яйцеклетките и тютюнопушене

Доброто качество на яйцеклетките е един от най-важните фактори за успех в опитите за зачеване. Много често, именно то предопределя шансовете за забременяване, особено в по-късна възраст. Качествената яйцеклетка бива оплодена по-лесно в сравнение с некачествената такава, и шансът от нея да се развие здрав ембрион и съответно здрав плод е значително по-голям.

Много са факторите, влияещи върху качеството на женските яйцеклетки, като в миналото, за основен се смятал възрастта на жената. С напредването на възрастта действително рискът от хромозомни или генетични аномалии се увеличава, но до увреждане на яйцеклетките водят по-скоро вредните външни въздействия, на които е подложено тялото ни.

Според множество изследвания в областта, тютюнопушенето се определя като една от водещите причини за влошаване качеството на яйцеклетките. Множеството токсични вещества, съдържащи се в цигарения дим, се натрупват в яйцеклетките и това често води до техните генетични изменения и увреждания.

Знаем, че всяка една жена се ражда с определен брой яйцеклетки, който намалява постепенно с напредването на възрастта. Химикалите, като никотин, цианид и въглероден оксид, доказано могат да ускорят този процес, като заедно с това – да влошат качеството на яйцеклетките и функцията на яйчниците. Натрупване на тежкия метал Кадмий (Cd), пък може да бъде открито във вътрешната част на яйцеклетката или т.нар. паренхим. Котининът, от своя страна, остава 100% непроменен във фоликуларната течност на жените-пушачки.

Разбира се, тютюнопушенето е само една от причините за влошаване качеството на яйцеклетките. Според скорошни проучвания, за това са виновни още оскидативният стрес и всички други вредни въздействия, на които е подложено нашето тяло.

И въпреки, че няма как да изолираме себе си от външната среда и нейното влияние върху качеството на половите клетки, съществуват няколко начина, чрез които сами можете да се погрижите за здравето на своите яйцеклетки. Кои са те, научете тук.

Тютюнопушене и овулация

Освен върху качеството на яйцеклетките, тютюнопушенето може да окаже влияние и върху овулацията и нейната редовност. Както знаете, овулацията е периодът от месечния цикъл на жената, в който шансовете за успешно забременяване са най-големи. Именно тогава, фоликулът се разпуква и освобождава узрялата и готова за оплождане яйцеклетка.

Според ретроспективно, кохортно проучване, проведено от учени от Медицинския Университет в Айова, жените пушачки отделят значително по-малко количество узрели и здрави яйцеклетки, в сравнение с тези, които не пушат. В хода на изследването, и двете групи жени били подложени на яйчникова стимулация и приемали едно и също количество гонадотропини, стимулиращи производството на полови хормони. Резултатите на изследователите обаче са категорични – при жените пушачки се наблюдават значително по-ниски серумни нива на естрадиол, по-малък брой фоликули и извлечени здрави яйцеклетки, в сравнение с тези, които не пушат.

При ин витро или друга АРТ процедура, жените пушачки обикновено отговарят по-слабо на яйчниковата стимулация и при много от тях се изисква по-висока доза хормонални препарати и гонадотропини.

Освен всичко това, вредният навик води до подтискане на производството на естроген в женското тяло. Както знаем, това е един от двата основни полови хормона в женското тяло и от неговите нива до голяма степен зависи регулярността на менструалния цикъл и съответно овулацията.

Други влияния на тютюнопушенето върху женското здраве

Тютюнопушенето често се спряга и като един от виновниците за намаляване на яйчниковия резерв. Това е количеството яйцеклетки в женското тяло, към момента на тяхното изследване. Колкото по-голям е техният брой, толкова по-големи са и шансовете за скорошно зачеване. Яйчниковият резерв е определян и като основен показател за репродуктивното здраве на жената. С възрастта той напълно естествено намалява и именно поради тази причина е важно да запазим както качеството на яйцеклетките, така и техния брой.

Друг негативен ефект от тютюнопушенето върху женското репродуктивно здраве е рискът от ранно настъпване на менопаузата. Връзката между тютюнопушенето и ранната менопауза, е доказвана многократно. Според изследвания, при жените пушачки менопаузата е възможно да настъпи между 1 и 4 години по-рано, в сравнение с тези, които не пушат. При някои почитателки на вредния навик, е възможно и настъпването на т.нар. „ранна менопауза“ или окончателно спиране на менструалния цикъл на възраст под 35 години. Разбира се, за да се прояви това състояние, често се наблюдават и други съпътстващи фактори.

Жените пушачки са изложени на по-голям риск от настъпване на ектопична или извънматочна бременност, тъй като вредните вещества, съдържащи се в цигарения дим, намаляват перисталтиката на маточните тръби и съответно транспортирането на оплодената яйцеклетка бива затруднено.

Скорошно изследване пък, доказа връзката между тютюнопушенето и Предменструалния синдром, както и болките по време на менструация, или т.нар. състояние дисменорея.

И въпреки всичко казано до тук, както и фактът, че жените, посегнали към вредния навик, забременяват средно между 6 и 12 месеца по-късно от останалите, много изследвания доказват, че спирането на цигарите до около година преди планиране на бременността, увеличава значително вероятността за успешно зачеване и износване на жизнеспособен плод.

Тютюнопушене и мъжко репродуктивно здраве

Тютюнопушенето оказва негативно влияние не само върху женското репродуктивно здраве. Мъжете, които пушат също са изложени на по-голям риск от поява на репродуктивни проблеми. Тютюнопушенето доказано намалява основните параметри на сперматогенезата – концентрация, подвижност , морфология и виталитет на сперматозоидите. Еректилната функция също би могла да бъде засегната от токсичните и канцерогенни вещества, съдържащи се в цигарения дим.

Токсините, като въглеродния монооксид и никотина, увреждат кръвоносната система и затрудняват движението на кръвта от и към пениса. Този, както и някои други фактори, биха могли да са причина за възникване на импотентност при мъжете пушачи.  

Кадмият от своя страна, блокира усвояването на цинка от мъжкия организъм. Цинкът неслучайно носи името „минералът на мъжете“, заради свойството си да подпомага движението на сперматозоидите. Освен това ниските нива на цинк, предразполагат към възпалителни процеси на простатната жлеза.

Образуването на т.нар. „мъжки хормон“ тестостерон, също би могло да бъде засегнато от токсичните вещества в цигарения дим.

Редица изследвания доказват негативното влияние на цигарения дим върху сперматогенезата. Според специалисти тютюнопушенето може да доведе до увреждане на ДНК-то на сперматозоидите, което от своя страна намалява шансовете за успешно зачеване и повишава възможността за възникване на спонтанен аборт.

Според учени от Университета на Саарланд, активните пушачи имат по-ниска концентрация на протамини – протеини, намиращи се в семенната течност, гарантиращи правилното хромозомно формиране по време на зачеване. Освен върху качеството на сперматозоидите, тютюнопушенето оказва негативно влияние и върху тяхното количество. Общият брой сперматозоиди при пушачите, доказано намалява средно с 22%.

Токсичните вещества, съдържащи се в цигарения дим, намаляват нивата на витамините А, C и Е. Това са витамините, които се борят със свободните радикали в човешкия организъм. Именно липсата на противодействие от страна на организма с тях, води до появата на оксидативен стрес, който е и една от водещите причини за мъжко безплодие.

Тютюнопушене по време на бременност

Излишно е да казваме, че тютюнопушенето по време на бременност е напълно противопоказно. Жените, които продължават да пушат докато са бременни, увеличават риска от развитие на автоимунни тиреоидни заболявания на своето бъдещо дете. Освен това са по-податливи на състояния като бактериална вагиноза, поради намален имунитет. Това от своя страна увеличава риска от късен аборт и преждевременно раждане. Рискът от усложнения по време на раждане и мъртво раждане, също е повишен.

Тъй като плацентата няма свойството да спира никотина и  въглеродния монооксид, те преминават напълно свободно през нея и възпрепятстват достигането на достатъчно кислород и хранителни вещества до плода. Поради тази причина, децата на жените, пушили по време на своята бременност често се раждат с недоразивити бели дробове, с по-ниско тегло и с повишен риск от развитие на дихателни инфекции.

Тютюнопушенето по време на бременност би могло да доведе и до забавено психическо развитие на детето, както и до състояния като затлъстяване и диабет, тъй като цигареният дим би могъл трайно да увреди метаболизма на плода.

Макар, че някои майки смятат, че могат да се върнат отново към вредния навик, веднага след раждането, това не е точно така. Никотинът има свойството да преминава с майчиното мляко, директно в организма на бебето. Това би могло да доведе до същите неприятни последствия върху детското здраве, както и пушенето по време на бременност.

Не забравяйте, че пасивното пушене вреди също толкова, колкото и активното. Тютюневият дим, който детето вдишва, по нищо не се различава от този, който вдишва родителят пушач. В дима се съдържат над 4000 химични съединения, повечето от които токсични. Именно поради тази причина, Ви съветваме да избягвате вредния навик, дори след раждането.

В заключение…

След всичко казано до тук, нямаме за цел насила да Ви накараме да се откажете от тютюнопушенето, а по-скоро да Ви запознаем с вредите от него върху репродуктивната система. Това, разбира се в никакъв случай не означава, че пушачите не могат да имат деца. Напротив, решението е изцяло във Вашите ръце.

Отказването на вредния навик или поне намаляването на количеството изпушени цигари, обаче значително може да повиши шансовете за успешно забременяване. Не забравяйте, че здравословното хранене и спорта също оказват положително влияние както върху общото Ви здраве, така и върху репродуктивното такова.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top