размер на фоликула за зачеване

Размер на яйчниковия фоликул – как влияе на зачеването?

Много двойки мечтаят за дете, но не при всички бебето идва бързо. Някои се сблъскват с редица предизвикателства преди да станат родители и гушнат рожбата си. Най-често жените задават въпроса „Защо не мога да забременея?“. А отговорът на него се крие в разбирането на тяхното тяло. За да успеят и видят двете чертички, те трябва да знаят повече за размера на яйчниковия фоликул и неговата роля за зачеването.

Според Световната здравна организация (СЗО) всяка година близо 48 милиона двойки по света имат някаква форма на безплодие. Не всички обаче търсят помощ и начини за лечение. Това се дължи на липсата на информираност за женската репродуктивна система и нейните функции. Или стигмата от това, че когато бебето се бави, не бива да се споделя с околните.

Разбирането на това кой е правилният размер на фоликула за зачеване е важно за двойките. В допълнение с посещаване на добър гинеколог или репродуктивен специалист, техните шансове за бременност се увеличават.

Фоликул – какво представлява?

Овариалният фоликул е пълна с течност торбичка, съдържаща незряла яйцеклетка, известна също като овоцит. Всяко дете от женски пол се ражда с 1 до 2 милиона фоликули, които започват да намаляват с течение на времето. С достигането на пубертета момичетата имат между 300 000 до 400 000 фоликула.

Всеки месец по време на менструалния цикъл определена група фоликули започват да растат и узряват. Доказано е, че повечето не достигат зрялост и изчезват постепенно. По време на овулацията само един фоликул се развива до правилния размер и освобождава зряла яйцеклетка, която по-късно може да бъде оплодена.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Яйчникови фоликули – етапи на развитие

Процесът на развитие и узряване на фоликулите се нарича фоликулогенеза. Могат да се разграничат различни етапи като:

Примордиални фоликули

Развитието на фоликулите започва в плода. През първите пет месеца от развитието в яйчника на плода се образуват близо 1-2 милиона фоликули. На този етап фоликулите са известни като примордиални фоликули. Те остават такива до пубертета.

Първични фоликули

Развитието на фоликулите започва в плода. През първите пет месеца от развитието в яйчника на плода се образуват близо 1-2 милиона фоликули. На този етап фоликулите са известни като примордиални фоликули. Те остават такива до пубертета.

Вторични фоликули

Те се различават от първичните фоликули най-вече по външния си вид. До този етап на развитие фоликулите съставят клетки, които допринасят за производството на естрогени.

Антрални фоликули

Такива се образуват по време на последния етап от развитието на фоликула – развил се напълно и разкъсал яйцеклетката. Това се случва около времето на овулация, когато един фоликул става доминиращ, а останалите продължават да растат.

Антралните фоликули се наричат още граафови.

Какъв трябва да бъде размерът на яйчниковия фоликул за зачеване?

Фоликулите имат важна роля в процеса на забременяване. От тях зависи овулацията – освобождаване на яйцеклетка от яйчниците.

Почти на 14-ия ден от цикъла фоликулите завършват своето развитие и започват да се разкъсват. Този процес подпомага освобождаването на здрава, зряла яйцеклетка. Излязла от фоликула, тя се движи надолу по фалопиевата тръба, за да бъде оплодена със семенна течност от мъжа.

Почти на 14-ия ден от цикъла фоликулите завършват своето развитие и започват да се разкъсват. Този процес подпомага освобождаването на здрава, зряла яйцеклетка. Излязла от фоликула, тя се движи надолу по фалопиевата тръба, за да бъде оплодена със семенна течност от мъжа.

Размер на фоликулите и плодовитост

Репродуктивното здраве до голяма степен зависи от размера на фоликулите на жената и качеството на яйцеклетките.

Ако пациентката има голям брой фоликули, шансът да забременее е по-висок, защото има голямо количество незрели яйцеклетки, които могат да се развият и спукат, което води до овулация. Поради този факт е препоръчител жените да правят опити за забременяване в по-млада възраст. Причината е, че както споменахме, с годините яйчниковият резерв намалява.

Качеството на яйцеклетките зависи от някои генетични фактори, възрастта на жената и нейният начин на живот.

Каква роля играе фоликулът в лечението на безплодие?

Ако при една двойка няма положителен тест след 6 месеца или година, трябва да се потърси консултация с репродуктивен специалист. Той може да назначи конкретни изследвания и да открие причината за безплодието. И да започне лечение, например стимулация на яйчниците чрез различни медикаменти. Тяхното основно действие е да индуцират на развитието на фоликули в яйчниците.

Стимулацията е вид хормонално лечение, което стимулира производството на по-голям брой здрави, зрели яйцеклетки. Често прилаганите хормонални инжекции включват фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH) или и двете.

Овариалната стимулация е важна стъпка за различни лечения за безплодие, включително IVF (инвитро) и IUI (инсеминация).

Понякога зачеването става дори с един зрял фоликул. Но за предпочитане е жената да има повече фоликули, които да извлекат яйцеклетки чрез пункция, особено при двойките, на които им предстои инвитро.

Какво представлява преброяването на антралните фоликули?

Става дума за вид скринингов тест, който помага да се визуализира и оцени яйчниковия резерв на жената. Това е способността на яйчниците да осигурят здрави яйцеклетки за оплождане, което е предпоставка за забременяване.

Чрез трансвагинален ултразвук гинекологът може да направи така наречената фоликуметрия. И така да преброи броя на антралните фоликули, които се виждат ясно.

Освен оценка на яйчниковия резерв, тестът за преброяване на антралните фоликули може да помогне за:

  • Информация как възрастта на жената влияе върху плодовитостта;
  • Идентифицира първична яйчникова недостатъчност;
  • Помага при диагностицирането на синдрома на поликистозните яйчници (PCOS).

Размер на фоликулите за бременност – кой е нормалният?

Освен размера на фоликула за зачеване, броят на антралните фоликули е еднакво важен. Той намалява с напредване на възрастта. Следователно няма точен брой за успешна бременност.

Ако сте на възраст между 25 и 34 години, броят на фоликулите ви трябва да бъде почти 15. Докато ако сте на възраст над 35 години, броят на фоликулите ви може да спадне до 25 или по-малко.

Фоликулите трябва да се развият и узреят правилно, преди да се разкъсат и освободят зряла яйцеклетка. Нормалният размер на фоликулите за бременност се определя от среден диаметър 18-25 мм.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Ако започвате опити за бебе, е добре да проследите вашата овулация. Това може да стане, когато посещавате редовно гинеколога си. Той ще ви наблюдава през няколко дни, за да следи размера на фоликулите. Така ще определи кога е най-подходящото време за правене на секс, което помага за зачеването.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top