Салпингит – същност, видове, лечение

Салпингит е основна причина за безплодие при жената. Заболяването се дължи на инфекция, водеща до възпаление във фалопиевите тръби. Ако не бъде излекувано, то може да доведе до трайното им запушване. И да проваля опитите за зачеване на една двойка с години.

Терминът произлиза от древногръцките думи salpinx, което означава тръба, и itis – възпаление.

Салпингит – какво представлява?

Това е вид възпалително заболяване на таза. То протича с инфекция на женските репродуктивни тазови органи. Най-често възпалението в една или двете маточни тръби се причинява от бактериални инфекции, предавани по полов път. Най-честите са хламидия или гонорея.

Салпингитът може да доведе до дългосрочни усложнения, особено ако засяга и двете фалопиеви тръби. Обикновено той може да се познае по следните симптоми:

  • Лош мирис или обезцветено вагинално течение;
  • Зацапване между два менструални цикъла;
  • Болка по време на менструален цикъл (дисменорея);
  • Дискомфорт и болка по време на секс;
  • Болка от двете страна на корема;
  • Болки в гърба;
  • Често уриниране;
  • Гадене и повръщане.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Възпаление на фалопиевите тръби – видове

Различаваме остър и хроничен салпингит. Повечето случаи се считат за остри – заради внезапно начало с тежки симптоми. Най-често жените имат необичайно вагинално течение, което изглежда жълто на цвят и има неприятна миризма. В допълнение, може да изпитат коремна болка, болка в таза или такава в долната част на гърба. Такива те могат да изпитат по време на менструация, овулация или секс. В някои случаи те също могат да имат висока температура, гадене, повръщане или често уриниране.

Различаваме остър и хроничен салпингит. Повечето случаи се считат за остри – заради внезапно начало с тежки симптоми. Най-често жените имат необичайно вагинално течение, което изглежда жълто на цвят и има неприятна миризма. В допълнение, може да изпитат коремна болка, болка в таза или такава в долната част на гърба. Такива те могат да изпитат по време на менструация, овулация или секс. В някои случаи те също могат да имат висока температура, гадене, повръщане или често уриниране.

Какво причинява салпингит?

Както стана ясно, заболяването, засягащо маточните тръби, е причинено от бактериална инфекция, предавана чрез вагинален полов акт. Най-често срещаните бактерии, например, са Chlamydia trachomatis (хламидия) и Neisseria gonorrhoeae (гонорея). Други групи бактерии, които могат да причинят салпингит, са Mycoplasma (микоплазма), Staphylococcus (стафилококи) и Streptococcus (стрептококи). Повишен риск от такива инфекции възниква при сексуално активни лица, които са имали полово предавана инфекция или правят секс без предпазни средства. Смяната на сексуални партньори също е от значение.

В редки случаи един салпингит може да бъде резултат от определени процедури, включително поставяне на вътрематочно устройство (ВМС), раждане, аборт или други процедури, осъществени в матката. Например диагностична или оперативна хистероскопия, ендометриална биопсия и други. При тях може да се вкарат малки инструменти в матката, което да причини развитие на инфекция на фалопиевите тръби.

Извънматочна бременност – има ли връзка с възпалението на фалопиевите тръби?

Смята се, че салпингит е причина за извънматочна бременност. При нея оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката. Обикновено тя преминава през фалопиевата тръба, за да се имплантирана точното място в матката. Но при наличие на инфекция, се получават белези, сраствания или запушвания, които предотвратяват пълното транспортиране на оплодената яйцеклетка. Вместо това ембрионът може да започне своето развитие във фалопиевата тръба.

Извънматочната бременност, която е свързана със салпингит, не може да доведе до нормално раждане. Затова изисква незабавно прекъсване. Ако не се лекува навреме, може да доведе до животозастрашаващо кървене, както и до потенциално увреждане на репродуктивната система. А това е друга предпоставка за безплодие при една двойка.

Салпингит – как се поставя диагноза?

За да потвърди, че имате възпаление на тръбите, лекарят трябва да ви прегледа по-обстойно. Освен преглед на ехограф и снемане на анамнеза, той ще ви попита дали изпитвате някаква болка в корема или тазовата област. Ще се интересува и от това дали имате необичайно вагинално течение. Освен това увеличените лимфни възли може да са признак на инфекция.

За да се определи вида на инфекцията, се назначават изследвания на кръв и урина. По същия начин може да се наложи проверяване на вагиналната или цервикална флора. Извършването на трансвагинален или абдоминален ултразвук за преглед на тазовите органи също е много важен. За да се се установи има ли евентуални запушвания във фалопиевите тръби, може да се направи хистеросалпингограма. За да потвърдят или отхвърлят салпингит, някои лекари препоръчват и изследване с пяна, която да покаже дали маточните тръби я пропускат.

Най-сигурният вариант е извършването на диагностична лапароскопия. Минимално инвазивната хирургична процедура позволява на гинеколога да огледа по-добре фалопиевите тръби и други репродуктивни органи.

Как се лекува възпаление в едната/двете тръби?

Салпингит се лекува според здравето на пациентката и тежестта на инфекцията в нейните тръби. В леки случаи обикновено се предписват перорални антибиотици. Докато при по-сериозните се изписват интравенозни антибиотици.

Важно е да знаете, че освен при жената, се налага лечение и при мъжа. Той също може да приема антибиотици, за да излекува инфекцията, предавана по полов път.

Ако при остър салпингит се получи задържане на гной или течност (абцес) във фалопиевата тръба, може да се наложи хирургичен дренаж. По същия начин, ако инфекцията е довела до белези или сраствания на фалопиевата тръба, се налага хирургично възстановяване. По този начин шансът за зачеване се повишава.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Салпингитът е инфекция и възпаление на фалопиевите тръби. Счита се за вид тазова възпалителна болест и най-често се причинява от бактериални инфекции, предавани по полов път. В някои случаи обаче салпингитът може да бъде резултат от вътрематочни процедури. Честите симптоми включват висока температура, необичайно вагинално течение, често уриниране, гадене, повръщане, болка в долната част на гърба, болка в таза, както и такава по време на менструация и полов акт. Aко имате част от тях, се консултирайте с вашия гинеколог.

В някои случаи допълнителни тестове, като кръвна работа, изследване на урина, вагинален или цервикален секрет, могат да бъдат полезни за вашето диагностициране. Лечението обикновено се състои от перорални или интравенозни антибиотици, но може да се наложи и хирургическа намеса. Ако не се лекува по подходящ начин, салпингитът в тръбите води до усложнения. Най-сериозното е извънматочна бременност и увреждане на фалопиевите тръби. Ето защо е важно да отидете на преглед и споделите притесненията си.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top