хистероскопия

Хистероскопия – същност и рискове?

Хистероскопия е процедура, при която се прави по-детайлен оглед на матката. Препоръчва се с оперативна или диагностична цел. Чрез нея лекарите откриват на какво се дължи кървенето, има ли сраствания, полипи и други проблеми, пречещи на забременяването.

Сред най-честите причини за хистероскопия са менструациите, които са по-дълги или обилни от нормалното, както и кървене между менструациите. Тя се налага и при един или повече спонтанни аборти или пък безплодие.

Жените се нуждаят още от хистероскопия, ако освен необичайно кръвотечение и спазми, имат:

 • Лоши резултати от теста за папилома вирус;
 • Кървене след менопаузата;
 • Фиброиди, полипи или белези по матката;
 • Проблеми със забременяването или износването на плода;
 • Изместена спирала или се налага поставянето на такава за първи път.

Хистероскопия – същност

Процедурата, която лекарите препоръчват след спонтанни аборти, получава името си от инструмента, който се използва за изследване на утробата. Той се нарича хистероскоп. И чрез него репродуктивният специалист може да види вътрешността на матката на монитора.

Докато диагностичната хистероскопия се използва за откриване аномалии на матката, то оперативната има за цел да коригира открития проблем.

Процедурата трае до 30 минути, като се провежда в операционна. В зависимост от случая, може да направена по пълна или местна упойка. Ето защо е добре пациентката да не е приемала храна и течности поне 6 часа преди нея.

Веднага след поставянето на упойката лекарят вкарва хистероскопа през шийката и достига до маточната кухина. Към него има специална мини камера, която му позволява да види добре всеки сантиметър от нея. За да има по-добра видимост, се поставя газ или специална течност.

Една хистероскопия може да продължи и до час, в зависимост от това какво се прави. Ако има срастване вследствие на спонтанни аборти, то се отстранява с помощта на микро инструменти, управлявани от лекаря. По същия начин могат да се изрежат вродени аномалии като маточна преграда, фиброиди, полипи и малигнени образувания. Така например може да бъде отстранен вътрешния слой на ендометриума, за да се коригира абнормно маточно кръвотечение.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Какво се случва след края на хистероскопията?

След процедурата жената се събужда и бива откарана в болничната стая. Там трябва да остане за няколко часа, докато се възстанови.

Ако лекарите са направили оперативна хистероскопия след диагностиката на състоянието на матката, се наблюдава кървене. То прилича на цикъл и може да продължи няколко дни. В случай, че се засили, консултацията с репродуктивния специалист е наложителна.

Спазми, както и газове, също са нещо нормално в рамките на около 24 часа след изписването от болницата. Ако се налага, може да се приемат болкоуспокояващи. Що се отнася до секса, поне две седмици след процедурата той трябва да се избягва, защото има риск от инфекции.

Крие ли рискове самата хистероскопия?

Както всяка медицинска процедура, може да имате някои усложнения след нея, включително:

 • Проблеми от анестезията;
 • Инфекция;
 • Разкъсване или увреждане на шийката на матката (много рядко);
 • Поява на газове;
 • Тъмно течение от матката с неприятна миризма;
 • Увреждане на близки органи като пикочен мехур, черва или яйчници;
 • Възпалително заболяване на таза.

Именно заради горепосочените проблеми, лекарите изписват прием на антибиотик след хистероскопия. В случай, че жената вдигне температура, има силна коремна болка или обилно кървене след процедурата, незабавно трябва да се свърже със специалиста, който я е извършил.

В някои случаи се налага повторна хистероскопия, както и прием на допълнителни медикаменти. При по-голямо усложнение, което се случва рядко, може да се стигне и до хистеректомия – отстраняване на матката.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Подлагането на хистероскопия е важна стъпка по пътя към мечтаното бебе. Обсъдете процедурата с вашия гинеколог, който ще ви даде пълна информация за това с каква цел ви я препоръчва при вашия случай.

След излизане на упойката жената е леко замаяна и е препоръчително да се прибере с придружител. В следващите 24 часа е добре да си почива, да не шофира и не приема алкохол. До 2-3 дни след процедурата тя може да се върне към своето ежедневие.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top