синдром кухо яйце

Кухо яйце: причини и симптоми

Кухо яйце се нарича бременност, при която яйцеклетката е оплодена и започва активното си делене на път към маточната кухина, имплантира се в маточната лигавица, но не се развива ембрион. Оплодената яйцеклетка се развива до амниотичен сак. Друго наименование на този синдром е бременност без ембрион.

Кухо яйце се развива обикновено през първите три месеца от бременността. Често това се случва преди жената да разбере, че е бременна. Този теп бременност се налага да бъде прекратена възможно най-скоро.

Симптоми и диагностика на кухо яйце

При синдрома на кухото яйце понякога се проявяват признаци на бременност – най-често отсъствие или закъсняване на цикъла. В някои случаи дори се получава положителен резултат на теста за бременност. В организма на жената се увеличават нивата на човешкия хорионгонадротопен хормон (ЧХГ), което е причина за позитивирането на теста за бременност. Друг признак е продължаване на развитието на плацентата без реално да има плод. Хормоните на бременността продължават да покачват нивата си, което е повод за жената да смята, че е бременна. Единственият начин да се установи синдрома на кухо яйце е чрез утразвуково изследване, което да покаже празна утроба или празен гестационен сак. Други признаци могат да бъдат коремни спазми и вагинално кървене.

Причини за развитие на кухо яйце

Не са напълно ясни причините за настъпването на това състояние, но като цяло то се дължи на генетични дефекти в ембриона. От най-голямо значение за възникване на състоянието са лошото качество на половите клетки, и по-конкретно, сперматозоидите, както и неправилното разделяне на генетичния материал след оплождането.

Друга причина е липса на достатъчно витамин D. Италиански учени са установили, че фертилността ( възможността за забременяване) зависи също от наличието на този витамин. След направените изследвания резултатите показват, че жените с дефицит на витамин D са забременявали два пъти по-рядко от тези с нива от не по-малко от 20 ng/ml. Учените предполагат, че витамин D оказва ползотворно влияние върху производството на яйцеклетки с добро качество, както и за успешната имплантация на ембрионите. 

Инфекции, прекарани в ранните стадии на бременноста също са възможна причина за появата на този синдрома.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Протичане и последващи бременности

Синдромът кухо яйце най-често завършва със спонтанен аборт. Много жени дори не разбират, че са имали това състояние.

Понякога, синдромът кухо яйце протича като задържан аборт ( от английски език – missed abortion) – бременност при която плодът е загинал, но е задържано изхвърлянето му от матката. Защо се задържа, не е изяснено.

Задържаният аборт се проявява със затихващи симптоми на бременност. Намаляват гаденето, повръщането и общото неразположение. Причината е спирането на функцията на хориона след загиването на плода. Матката спира растежа си, размерите й са по-малки от необходимите за срока на бременността. Абсорбцията на амниотична течност, изпълваща плодния сак води до по-малките размери на матката. Друга причина е мацерацията на ембриона. 

Маточният кюретаж е начинът за лечение на задържан аборт. Съществува опасност от навлизането на тромбопластини (фактори на кръвосъсирването) от мацерираното плодно яйце в кръвообращението. Друга опасност е появата на коагулопатични усложнения.

Генетични изследвания след кухо яйце

Развитието на кухо яйце не може да бъде предотвратено, но при няколко загуби при начална бременност могат да се направят генетични изследвания. Кухото яйце често е единичен инцидент и вероятността да се развие повторно е сравнително малка. Препоръките на лекарите е да се изчакат средно две редовни менструални цикъла преди да се опитат да заченат отново без значение от типа спонтанен аборт.

Лечение

Необходима е консултация с лекар, за да се вземе решение дали абортът да е естествен или да се направи кюретаж. Мнозинството от лекарите не препоръчват кюретаж  за загуба на ранна бременност. Кюретажът е инванзивна хирургична процедура с риск от усложнения. Счита се, че тялото на жената е способно да премахне неразвитата тъкан от себе си самостоятелно.

Ако при жената е имало предишни случаи на кухо яйце, кюретажът би бил полезен, защото патологът може да определи причината за аномалията имайки достъп до тъканите. Кюретажът помага за по-лесното възстановяване при някои жени, психическото и физическото. Но при други жени кюретажът може да утежни загубата и да я направи по-травмираща.

Възстановяване след кухо яйце

Кървенето може да продължава от няколко дни до няколко месеца. Това е индивидуално. Оздравяването зависи от напредъка на бременността и от начинът на извършване на аборт – естествено или с медицинска намеса. При някои жени се усещат по-голяма умора и отпадналост и силни емоционални промени.

Препоръките са за взимане на витамини, въздържане от секс и употреба на тампони за поне месец след помитането без значение от начина на абортиране. 

Възможно е първият цикъл, който очаквано се възвръща за срок от около месец, да протече по-тежко от обичайното. 

Изчакването на две или три менструации преди ново зачеване е друга препоръка.

Емоционално възстановяване

Емоционалното възстановяване обикновено се случва по-бавно от физическото. Важна част от преодоляването е приемането на болката и загубата.  Въпреки, че не е имало ембрион е имало бременност и е разбираема емоционалната болка и скръбта заради загубата. Синдромът кухо яйце е все пак разновидност на спонтанен аборт. При някои жени е възможно преживяването на посттравматична депресия. Важно е жената да е наясно със симптомите за това, да говори за тях открито и откровено с партньора си, който да наблюдава за признаци на депресия.

Емоционална подкрепа може да бъде потърсена и от други потърпевши, които да споделят преживяното и преодоляването на физическата и емоционалната болка от загубата.


Референции:
A. Mitwally, Abo, Diaa Eldeen M. Abd El Aal, Nermeen Taher, & Ahmed M. Abbas. „Prevalence of blighted ovum in first trimester of pregnancy: a hospital based study.“ International Journal of Reproduction, Contraception, Obstetrics and Gynecology [Online], 8.1 (2019): 94-98. Web. 30 Sep. 2021

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top