стойности на чхг след инвитро

Стойности на ЧХГ след инвитро – кои са най-добри?

Стойности на ЧХГ след инвитро – какви трябва да бъдат след две седмици от трансфера? Този въпрос си задават жените, минали през трансфер на ембриони за първи път. Резултатите от кръвния тест са важни за това дали той е успешен или не.

Човешкият хорион гонадотропин (hCG) е първото хормонално съобщение от плацентата до майката. Нарича се хормон на бременността, защото присъства само по време на нея. Може да бъде открит чрез домашни тестове за бременност. Бета hCG (известен още като β-hCG) е количествен серумен тест (направен от вашата клиника за плодовитост), определя нивото на hCG хормона, присъстващ в кръвта. Серумният β-HCG е пропорционален на броя и активността на трофобластните клетки. И по-високото серумно ниво на β-HCG е свързано с резултатите от бременността и успеха на инвитро (IVF). Но какви стойности на ЧХГ след инвитро трябва да имате, за да знаете, че сте заченали и всичко е наред?

Стойности на ЧХГ след инвитро – как да ги интерпретирате?

Няма единично ниво на hCG или граница, която да определя нормалната бременност. Бета hCG варира в зависимост от вида на ембриона, който е поставен при трансфер – свеж или след размразяване. Също така, от значение е и кога е извършен тестът. Нивото на бета hCG над 100 обикновено се счита за добър положителен резултат. Но скоростта на нарастване с течение на времето е по-важна. Тя трябва да се удвоява на всеки 48 часа. Колкото по-висок е процентът на покачване на ЧХГ, два дни след първоначалната бета версия, толкова по-големи са шансовете за успешна бременност.

Ако се интересувате за стойности на ЧХГ след инвитро, по-важно от абсолютното бета число, е дали числото се увеличава значително с течение на времето. Обикновено има три теста за бета hCG (ако приемем, че първият и вторият са положителни). След това чрез вагинален ултразвук, от пета до осма седмица, се вижда гестационен сак. А за да потвърдите бременността, трябва да се чуе и сърдечен ритъм.

В случай, че първите стойности на ЧХГ след инвитро са ниски, не се отказвайте. Понякога първият ултразвуков преглед е по-важен, отколкото първите резултати от кръвен тест.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Какви трябва да са вашите стойности на ЧХГ след инвитро на 12 и 14 ден от трансфера?

Силно бета число на 17 дни след оплождането (14dp3dt или 12dp5dt) би било над 200 mIU/mL (или IU/L, те са еквивалентни). Едно проучване на 523 инвитро бременности установява, че бета ЧХГ над 200 IU/L по това време дава най-голям шанс за успех.

По-ниските серумни нива на β-HCG са свързани с по-високи нива на ранна загуба на бременност или извънматочна при жени с едноплодна бременност. Ето и диаграма на резултатите въз основа на взетите от участниците стойности на ЧХГ след инвитро (тук трябва да е таблицата)

Резултати от трансфера по ниво на бета hCG на ден 14. По данни от проучване на 523 бременности, получени чрез IVF.

Могат ли някои резултати на ЧХГ след инвитро да подскажат за спонтанен аборт?

За съжаление да. Проучване на 177 инвитро цикъла показва, че бременности с концентрация на бета hCG <85 mIU/mL на 13-ия ден имат 89% риск от спонтанен аборт в първия триместър. А тези с β-hCG>386 mU/mL имат 91% шанс за живо раждане.

Друго проучване от 2017 г. разглежда средните нива на ЧХГ на 12-ия ден след ембриотрансфер. Тогава изследователите откриват, че бета ЧХГ има добра прогнозна стойност за оценка на клиничните резултати от бременността.

Високо ЧХГ след инвитро – какво означава?

Той може да е индикация за многоплодна бременност – с близнаци или тризнаци. Понякога ултразукът го потвърждава. Средните нива на hCG на 13-ия ден след трансфер на нов ембрион са 329 за жени с едно бебе и 544 за жени, носещи близнаци. Според данните на друго проучване.

Ако се чудите какво показват вашите стойности на ЧХГ след инвитро, има и други медицински причини, които биха могли да стоят зад необичайно висок резултат. Например гроздовидна бременност (мола хидатидоза), която трябва да бъде прекъсната.

Стойности на ЧХГ след инвитро – какво означава нисък резултат?

Има много нормални, здрави бременности, които започват с ниска бета hCG стойност. Това може да означава, че ембрионът има по-бавен процес на имплантиране. Затова не се вглеждайте твърде много в резултатите от кръвния тест. Както стана ясно, видяното на ултразвука е много по-предсказващо за резултатите от бременността, отколкото нивата на ЧХГ.

Някои жени се питат могат ли нивата на бета hCG да предскажат едноплодна или многоплодна бременност. Едно проучване показва, че когато бета HCG на 13-ия ден след ембриотрансфер е от <207 mIU/m, L има 33% шанс за раждане на близнаци. И съответно 55% риск от това единият да бъде изгубен. Според друго, бременност с близнаци с бета hCG ≥768 mIU/mL има 81% шанс за раждане на живи близнаци. Докато рискът от оставането само на единия е 19%. В тази група няма загуба на бременност.

Стойности на ЧХГ след инвитро – защо то не се удвоява или повишава?

Ако вашият hCG се повишава, но не се удвоява, това не означава непременно, че нещо не е наред. Покачването може да бъде бавно и бременността все още може да е нормална. Например до 53% за два дни. Всеки случай е различен, ето защо е важно да узнаете от лекаря какви стойности очаква при вас.

Въпреки това, ако нивото на ЧХГ спада, е вероятно имплантирането да не е успешно. Тогава лекарят назначава допълнителни кръвни изследвания. Ако резултатът е същият и не падне до нула, то той ще прецени как да продължите.

Високи нива на ЧХГ – вярно ли е, че са на момиче?

Средната стойност на бета hCG е по-висока при женските фетуси в сравнение с мъжете. Това показват данните от международно проучване. Но те не са статистически значими. Друго установява, че има свързаната с пола разлика в HCG. тя съществува още три седмици след оплождането. Но тя не е достатъчно силна, за да се използва за предсказване на пола на плода.

Какви трябва да са нивата при жени със Синдром на овариална хиперстимулация (OHSS)?

При тези пациентки нивата на hCG варират необичайно. Това е така, защото натрупването на течности от OHSS може да разреди нивата в кръвта. Изследванията показват, че резултатите от тези бременности остават сравними с тези при инвитро бременности без хиперстимулация. Според друго проучване, има по-нисък процент на ранен спонтанен аборт в групата със OHSS (7,8%), отколкото като цяло (16%).

Какви са нормалните стойности на ЧХГ след инвитро по седмици?

Нивото на hCG се покачва бързо през първия триместър. След това леко намалява. Ето очакваните диапазони на hCG през първите 18 седмици от бременността:

 • 3 седмици: 5 – 72 mIU/mL
 • 4 седмици: 10 -708 mIU/mL
 • 5 седмици: 217 – 8,245 mIU/mL
 • 6 седмици: 152 – 32 177 mIU/mL
 • 7 седмици: 4 059 – 153 767 mIU/mL
 • 8 седмици: 31 366 – 149 094 mIU/mL
 • 9 седмици: 59 109 – 135 901 mIU/mL
 • 10 седмици: 44 186 – 170 409 mIU/mL
 • 12 седмици: 27 107 – 201 165 mIU/mL
 • 14 седмици: 24 302 – 93 646 mIU/mL
 • 15 седмици: 12 540 – 69 747 mIU/mL
 • 16 седмици: 8 904 – 55 332 mIU/mL
 • 17 седмици: 8 240 – 51 793 mIU/mL
 • 18 седмици: 9 649 – 55 271 mIU/mL

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията при специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top