тазово-възпалителна болест

Тазово-възпалителна болест – причина за безплодие

Тазово-възпалителна болест е вид възпалителен процес в горния генитален тракт. Той се среща при жените, като бива предизвикан от инфекция. Най-чести са тези, предавани по полов път като Chlamydia trachomatis и Neisseria gonorrhoeae. Но има и други причинители (понякога повече от един), сред които най-известните са Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, E.coli и Gardnerella vaginalis.

Възпалителният процес може да обхване както един, така и всички полови органи, което причинява известен дискомфорт и налага консултация със специалист. Освен това често води до инфертилитет, което спъва опитите за бебе при доста двойки.

Тазово-възпалителна болест (ТВБ) – същност и честота

Инфекцията на женските репродуктивни органи се открива сравнително често. Тазово-възпалителната болест засяга най-вече пациентки във репродуктивна възраст. У нас две трети от случаите са на жени на възраст под 25 години,

ТВБ включва възпаление на яйчниците (оофорит), на маточните тръби (салпингит), на околматочните тъкани (параметрит), на ендометриум (ендометрит), на тазовия перитонеум (тазов перитонит). Бактериите, причиняващи инфекцията, могат до доведат до абсцес във фалопиевите тръби или яйчниците. Ако тя не се лекува навреме, може да доведе до дългосрочни проблеми, сред които и безплодие.

Какво причинява възпалителното заболяване на таза?

Две полово предавани инфекции – гонорея и хламидия, са основните причинители на тазово-възпалителна болест. Те протичат с неясни симптоми или дори никакви, което забавя диагностицирането и самото лечение в много случаи.

Когато една жена е заразена с гонорея или хламидия, но не се лекува, може да минат от няколко дни до няколко седмици, преди да развие ТВБ. А самото възпаление може да причинено също от бактериална вагиноза, която не се предава по полов път.

Какви са симптомите на тазово-възпалителна болест?

Докато някои жени имат леки признаци на въпросното възпаление на таза, други изобщо нямат. Тъй като симптомите могат да бъдат неясни, много пъти дори лекари не могат да поставят точната диагноза.

Най-честите признаци и симптоми на ТВБ са:

 • Необичайно вагинално течение;
 • Болка в долната част на корема (често лека болка);
 • Болка в горната дясна част на корема;
 • Абнормно менструално кървене;
 • Треска или втрисане;
 • Болезнено уриниране;
 • Гадене и повръщане;
 • Болезнен полов акт.

Наличието на един от тези признаци или симптоми не означава, че имате възпаление в таза. Те може да са свързани с друг сериозен проблем, например апендицит или извънматочна бременност. Ето защо консултацията с вашия гинеколог при изброените симптоми е препоръчителна.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Какви са дългосрочните ефекти от тазово-възпалителната болест?

Възпалението в женските репродуктивни органи може да доведе до сериозни, дългосрочни проблеми. Ето кои са те:

Безплодие – една от 10 жени с ТВБ има безплодие и трудно може да създаде потомство. Тазово-възпалителната болест може да доведе до деформация на фалопиевите тръби. Това от своя страна ги блокира и пречи на оплождането на яйцеклетката, съответно и на нормалното зачеване.

Извънматочна бременност – деформацията на тръбите пречат на оплодената яйцеклетка да се придвижи и загнезди в матката. Вместо това може да започне да расте във фалопиевата тръба, което е извънматочна бременност, криеща доста рискове. Тръбата може да се спука и така да причини животозастрашаващо кървене в корема и таза. Може да се наложи спешна операция, ако проблемът не бъде открит навреме.

Хронична болка в таза – тазово-възпалителната болест е причина за дълготрайна болка в тази част на тялото.

Кой е изложен на риск от възпалителното заболяване на таза?

Тазово-възпалителна болест може да се появи при жени на различна възраст, които са сексуално активни. Както стана ясно по-горе, най-често се среща сред младите жени във фертилна възраст. Но тези под 25 години също могат да я развият.

Рискови фактори за появата на ТВБ при жените са:

 • Инфекция със полово предавани болести, най-често гонорея или хламидия;
 • Множество сексуални партньори (колкото повече са те, толкова по-голям е рискът);
 • Сексуален партньор, който прави секс и с други, особено без предпазно средство;
 • Минали тазово-възпалителни болести.

Някои изследвания показват, че жените, които се къпят често, са изложени на повишен риск от ТВБ. Обливането и използването на интимни гелове може да улесни растежа на бактериите, които причиняват инфекция в горния генитален тракт. Освен това може да изтласка бактериите от влагалището нагоре към матката и фалопиевите тръби. Поради тази и други причини, много гинеколози не препоръчват твърде често интимен душ.

Как се диагностицира възпалителната болест на таза?

Това може да стане след по-обстоен медицински преглед при гинеколог. По време на него той ще ви зададе някои въпроси, за да сведе вашата медицинска анамнеза. Сред него ще има и такива за вашите сексуални навици, както и това дали често сменяте сексуалните партньори.

Ако съобщите на лекаря, че имате някои от гореизброените симптоми за тазово-възпалителна болест, той ще ви направи ултразвук, за да огледа вашия таз. Може и да вземе проба от шийката на матката, за да я изследват за гонорея и хламидия. Понякога се налагат и кръвни изследвания, за да потвърдят или отхвърлят конкретна диагноза, за която специалистът се съмнява.

Други изследвания, ендометриална биопсия, а в някои случаи и лапароскопия, също могат да бъдат назначени от лекаря.

Тазово-възпалителна болест – какво е лечението?

За щастие на жените, възпалението в областта на таза при жените се лекува. Ала колкото по-дълго не бива откривана инфекцията, това може да влоши състоянието на пациентката. И оттам да доведе до безплодие и други рискове за нейното здраве.

Антибиотици е най-често предписваното лечение на ТВБ. Понякога могат да бъдат предписани повече от два в зависимост от сериозността на възпалителния процес. От друга страна има и вариант с вземането на хапчета, поставени венозно или чрез инжекция. Понякога симптомите изчезват преди инфекцията да бъде излекувана. Ако това стане, трябва да бъде завършен целия курс с медикаментите, за да има по-добър ефект.

В хода на лечението може да се наложи и влизане в отделение. Болничен престой гинеколозите препоръчват при жени, които:

 • нямат ясна диагноза;
 • вече са бременни;
 • трябва да приемат интравенозни антибиотици;
 • са тежко болни;
 • имат гадене и повръщане;
 • имат висока температура;
 • имат абсцес във фалопиевата тръба или яйчниците.

В определени ситуации, като например откриването на абсцес, може да се наложи операция.

Сексуалните партньори на жената също трябва да бъдат лекувани. Причината е, че освен тазово-възпалителна болест, пациентките може да притежават гонорея или хламидия.

Съвет от екипа на FertilAid България:

За да предотвратите възпалително заболяване на таза, използвайте презервативи всеки път, когато правите секс. За по-сигурно, дори ако използвате други методи за контрол на раждаемостта, един презерватив няма да ви навреди.

Основният съвет партньор, който дават гинеколозите да водите полов живот само с един партньор, а не със случайни, които сменяте често. Ако вие или човека, с който сте интимни, има гонорея или хламидия, рискът да получите тазово-възпалителна болест, се повишава.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Референции:
Безплодие след тазово-възпалителна болест Pavletic AJ, Wölner-Hanssen P, Paavonen J, Hawes SE, Eschenbach DA. Infertility following pelvic inflammatory disease. Infect Dis Obstet Gynecol. 1999;7(3):145-152. doi:10.1002/(SICI)1098-0997(1999)7:3<145::AID-IDOG6>3.0.CO;2-6

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top