забременяване-след-хламидия

Забременяване след хламидия – възможни проблеми и лечението им

Какво представлява хламидията?

Хламидията е бактериална полово предавана инфекция, засягаща както жените, така и мъжете. Инфекцията е причинена от бактерия, наречена Chlamydia trachomatis. Бактерията е в състояние да окаже негативно влияние върху репродуктивните способности и при двата пола. По време на бременност също би могла до доведе до редица усложнения и проблеми.

Голяма част от заразените от хламидия, не знаят за нея, тъй като симптомите ѝ са едва доловими, а понякога, дори липсващи. При жените, най-често те се изразяват в парене при уриниране и нарушена влагалищна секреция и поява на слузесто-гноен секрет. Някои жени усещат болка в ниската коремна област, както и гадене, болка по време на полов акт или извънместруално кървене. Част от тези симптоми могат да бъдат усетени след достигането на инфекцията до маточните тръби.

При мъжете, хламидията също може да предизвика парене при уриниране, сърбеж около отвора на пениса, както и секреция от него. По-рядко се наблюдават оплаквания като болка и подуване в областта на тестисите.

Понякога нелекуваната инфекция би могла до доведе до хронична болка, по-сериозни увреждания на репродуктивната система и при двата пола, включително и до безплодие. За да се избегнат усложнения и по-трайни увреждания, е важно инфекцията да бъде диагностицирана и излекувана навреме. Това е възможно чрез редовни прегледи. Поне веднъж годишно всички сексуално активни мъже и жени е добре да правят тест за хламидии. При бременните жени, този тест е задължителен. Тестът се прави чрез вземане на проба от влагалището, шийката на матката и пениса, при мъжете. Понякога е възможно да се изиска и проба от урината.

Рискови фактори

Основният и най-рисков фактор за заразяване с инфекцията хламидия, е наличието на много сексуални партньори и незащитен полов контакт с тях. Най-често тя може да възникне при млади мъже и жени, често под 25-годишна възраст. В сравнение с мъжете, при жените рискът е по-висок.

Най-сигурният начин за предпазване от инфекцията, е защитеният полов контакт. Презервативът е най-сигурният контрацептивен метод, предпазващ от развитието на полови предавани болести. Останалите контрацептиви предпазват от бременност, но не и от предавани по полов път заболявания.

Препоръчително е сексуално активните мъже и жени на възраст под 25 години да правят изследване за наличието на хламидия, поне веднъж годишно. Редовните прегледи могат да бъдат превенция за развитието на тази и още много други инфекции, предавани по полов път.

Усложнения при хламидия

Ако не бъде третирана и лекувана правилно и навреме, и се задържи в тялото по-продължително време, хламидията би могла да увреди репродуктивните способности, да доведе до безплодие, а в някои случаи – и до т.нар. сексуално придобит реактивен артрит, както и до възпаление на ректума. При жените, би могла да причини възпалителни заболявания на таза, а при мъжете – епидидимит (възпалително заболяване на епидидимиса). Понякога при мъжете хламидиите могат да се разпространят и в простатната жлеза и семенните канали, което може да доведе до неприятни усещания, болка и проблеми с фертилното здраве.

Усложнения при жените

Както вече споменахме у жените, хламидиите се разпространяват в яйчниците, фалопиевите тръби и матката и, ако не бъде излекувана навреме, инфекцията би могла да предизвика тазово-възпалителна болест. Тя може да бъде причина за по-сериозни проблеми, като:

  • Трудности със забременяването или безплодие,
  • Постоянна (хронична) тазова болка,
  • Повишен риск от възникването на изънматочна бременност.

Симптоматиката на тазово-възпалителната болест, подобно на инфекцията хламидия, включва и дискомфорт и болка по време на полов акт, болка и парене при уриниране и извънменструално кървене, включително и след полов акт.

Отново, ако медицинска помощ е потърсена още в самото начало, и тазово-възпалителната болест би могла да бъде напълно излекувана след по-продължителен антибиотичен курс. Затова е важно да наблюдавате тялото си и сигналите, които ви дава то. Ако забележите някой от изброените симптоми е добре да направите навременна консултация със специалист.

Усложнения при жените по време на бременност

Както споменахме тестът за наличието на хламидия при бременните жени е задължителен. Ако майката страда от състоянието и не се излекува навреме, има риск от предаване на инфекцията на плода. Ако това се случи, бебето би могло да развие инфекция на очите (конюктивит) или белодробна инфекция (пневмония). Симптомите могат да се проявяват от няколко дни до три месеца след раждане. В тези случаи отново бива назначено антибиотично лечение.  Антибиотиците за лечение на хламидия по време на бременност са безопасни и не могат да увредят плода.

Нелекуваната хламидия по време на бременност също така може да увеличи риска от преждевременно раждане и недоносване на плода.

Усложнения при мъжете

При мъжете, хламидиите се разпространяват в тестисите и епидидимиса – извито каналче, разположено на задната повърхност на тестиса. Ако бъдат засегнати от инфекцията, те се подуват и мъжът започва да усеща болка в тази област. Това води до т.нар. състояние епидидимит.

Също както при жените, неизлекуваната хламидия, би могла да доведе до стерилитет и безплодие.

Споменатото по-горе състояние „сексуално придобит реактивен артрит“ (SARA), може да засегна и двата пола, но по-често се проявява при мъжете. Обикновено се проявява през първите няколко седмици след заразяване с бактерията. Състоянието води до възпаление на ставите, очите и уретрата.

Лечение на хламидия

В случай, че е налице инфекцията хламидия, е необходимо веднага да бъде назначено лечение и за двамата партньори. Дори в случаите, в които само единият партньор има положителен тест за хламидия, а при другия, тестът е бил отрицателен, е необходимо лечението да бъде назначено и за двамата. Тъй като инфекцията увеличава възможността от заразяване с други полово-предавани заболявания, е добре да бъдат направени и тестове за хепатит, сифилис, СПИН, хепатит и др.

Обикновено лечението на хламидия включва продължителен прием на антибиотици, заедно с подкрепящи имунната система витамини и антиоксиданти. Понякога е необходима и по-специална диета. Докато завърши пълният курс на лечение е добре да се избягват половите контакти.

След приключване на лечението, тестът трябва да бъде повторен. Добре е между един и три месеца, той отново да бъде направен.

Забремяване след хламидия

На няколко пъти вече споменахме, че нелекуваната навреме хламидия, би могла да доведе до тазово-възпалителна болест, причиняваща от своя страна проблеми с фертилитета, безплодие и риск от извънматочна бременност. Въпреки, че при много жени състоянието е причина за проблемно забременяване, това в никакъв случай не означава, че те не могат да имат деца.

Ако жената страда или в миналото е страдала от хламидия, на първо място е добре да се направи по-обстоен преглед, включващ и преглед на фалопиевите тръби и тяхното състояние. Това се прави по два начина – чрез цветна снимка на матката или лапароскопия.  

В случай, че са налице запушени маточни тръби, вследствие на инфекцията, специалистът трябва да прецени какви са шансовете за зачеване по естествен път. Трябва да се има предвид и, че при запушени една или две от маточните тръби, рискът от развитието на извънматочна бременност е повишен. Ако лекарят прецени, би могло да бъде проведено лечение, включващо хирургична намеса.

Когато обаче забременяването по естествен път не е възможно и съществува риск от усложнения по време на бременността, методите за асистирана репродукция са насреща, за да предложат възможна алтернатива! Най-добри резултати за забременяване със запушени маточни тръби дава процедурата по ин витро оплождане.

При мъжете, при които хламидията е засегнала спермалните показатели и тяхното качество, е добре преди процедурата, еякулат да бъде взет директно от тестисите. В случай, че инфекцията е оказала влияние и върху фрагментацията на сперматозоидите, е добре пациентите да се подложат на преимплантационен генетичен скрининг (PGS), за да се гарантира най-висок шанс за успех. Той би могъл да сигнализира за евентуален проблем с генетичния материал и позволява на специалистите да избегнат имплантирането на ембрион с нисък шанс за развитие и потенциал за генетични аномалии.

Отново искаме да посочим важността на навременното лечение на инфекцията. Ако тя бъде излекувана навреме, преди да засегне репродуктивните органи, жената би могла безпроблемно да забременее по естествен път.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top