фоликуларна пункция усложнения

Фоликуларна пункция – до какви усложнения води?

Фоликуларна пункция наричаме изваждането на яйцеклетки след стимулация, които да бъдат замразени или оплодени, за да се използват за зачеване ин витро. Самата процедура е безопасна, но не дава гаранция, че ще завърши с достатъчен брой яйцеклетки. Може да доведе и до някои усложнения, които да са предпоставка за неуспешен трансфер.

Стимулацията на яйчниците е чест терапевтичен подход, използван при двойки, страдащи от безплодие. Това колко фоликули ще се образуват, за да може от тях да се съберат узрелите яйцеклетки, зависи от назначението лечение. Приложената доза хормонални препарати може да причини някои странични ефекти като:

  • умора, депресия, нервност;
  • обилна менструация;
  • косопад;
  • недостатъчен цервикален секрет;
  • безсъние;
  • риск от извънматочна бременност.

Освен стимулацията, самата фоликуларна пункция също е предпоставка за потенциални усложнения. Например кървене; болки в корема и таза; инфекции; наранявания на вътрешни органи; сраствания, анестетични проблеми и други.

Какво представлява пункцията?

При процедурата пациентката лежи в операционната. Тя е под упойка и ултразвуково наблюдение. Репродуктивният специалист използва тънка игла, с която да преодолее стената на влагалището, за да достигне до яйчника. Така пунктира всеки един от фоликулите и изважда от него фоликулярна течност, в която „плуват“ яйцеклетките. Всичко се събира в специални епруветки. След което ембриолозите ги отделят и поставят в подходяща среда.

Много често не във всеки фоликул има яйцеклетка, която да се извади при пункция. Някои са празни.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Кои са най-срещаните странични ефекти след фоликулярна пунция?

Кървене

По време на процедурата с тънката игла се пробива маточната стена, а след това и яйчниците, за да се извлекат яйцеклетките, необходими за ин витро оплождането. Всички тези структури съдържат малки кръвоносни съдове със съседни на тях по-големи. Следователно е нормално при пунктирането да има леко кървене. То не бива да притеснява пациентката.

При не повече от 0,1% от случаите се наблюдава по-обилно кървене – един от основните странични ефекти на фоликулярната пункция. В такъв случай може да се наложи хирургична интервенция (рядко) – отстраняване на яйчника. Тогава кръвопреливането на пациентката е жизнено важно.

Болка в корема

След процедурата жената може да почувства коремна болка или дискомфорт в коремната област. Но обикновено тя отшумява до няколко часа след пункцията. Затова спомага и почивката на легло след прибиране от болницата.

Инфекция

Инфекции могат да бъдат причинени, ако бактериите, които обикновено присъстват във влагалището, случайно се прехвърлят в коремната кухина при фоликулярната пункция. Това става чрез иглата, използвана за пробиване на вагиналната стена. Тези бактерии могат да причинят инфектиране на пикочния мехур, яйчниците, фалопиевите тръби, матката или други органи в коремната кухина, както и инфекция на перитонеума. Потвърдените инфекции изискват антибиотична терапия, назначена от лекаря.

В изключително редки случаи се стига до хирургическа намеса. За да се предотвратят инфекции, процедурата често се предхожда от антибиотична профилактика. Въпреки това тя не елиминира напълно риска от инфекции. Според статистиката, шансът от инфекциозни усложнения е по-малък от 0,5%.

Увреждане на други органи

Въпреки че овариалната пункция се извършва под ултразвуков контрол, изключително рядко може да се наранят органи в коремната кухина. Например пикочен мехур, черва, уретери, яйчници. В такива случаи може да е необходима операция за възстановяване на увредения орган или дори за отстраняването му. Това обаче се случва изключително рядко.

Сраствания

Образуване на сраствания в органи, разположени в коремната кухина, е друг негативен ефект от пунктирането на фоликулите.

Анестетични усложнения

При фоликуларната пункция се използват анестетици. Това са лекарствата, използвани най-често за упойката. Те предизвикват неразположение на тялото, алергични реакции, понижено кръвно налягане, гадене, повръщане. Според статистиката, има изключително редки фатални случаи, свързани с анестезията.

Неуспешна процедура

Възможно е в резултат на пункцията да не бъдат събрани яйцеклетки или извлечените да са с лошо качество.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Фоликулярната пункция е един от начините за забременяване ин витро. Но както всяка друга процедура, част от дългия път към положителния тест за бременност, крие рискове. Обикновено процедурата се планира предварително. Така пациентката може да се подготви спокойно за това, което я очаква.

Обикновено след пунктирането жената не си тръгва веднага, а остава да лежи в болничната стая, за да се възстанови след упойката. Замайване, тежест и болки в матката, сходни като с тези при цикъл, са обичайни след процедурата. Лекото кървене също. Но неприятни симптоми като гадене, световъртеж, припадък, повръщане и други, трябва да бъдат обсъдени с лекаря своевременно. Той ще назначи адекватно лечение, с което пациентката да се почувства по-добре и подготви да предстоящия трансфер.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top