усложнения при спонтанен аборт

Усложнения при спонтанен аборт – кои са най-честите?

Спонтанният аборт е една от основните пречки, които двойките срещат по пътя към мечтаното дете. Освен физически, най-вече за жената, последствията от него са и емоционални – и за двамата. Ако вече сте се сблъсквали с този неприятен развой на бременността, знаете че подкрепата на близките е много важна.

Понякога, дори и след изписването от болницата, се наблюдават прекомерно кървене, тревожност или се открива инфекция. Това са малка част от усложненията при спонтанния аборт. Въпреки че повечето през първия триместър са относително безобидни, те могат да донесат допълнителни притеснения. Понякога те затруднят възстановяването на жената и забавят новите опити за бебе.

Кои са най-честите усложнения, наблюдавани при спонтанен аборт?

Инкомплетен (незавършен) аборт

Този вид е относително често срещан. При него части от плода са изхвърлени, но маточната кухина не е напълно изчистени. Най-честите му признаци са кървене или спазми, по-продължителни от очакваното след пълен спонтанен аборт.

Абортът носи името инколпетен (незавършен), защото части от плацентата остават. Те често могат да са причина за контракции при жената. Ето защо, ако след кюретаж изпитвате подобен дискомфорт, може да става дума именно за такъв непълен аборт. Той налага да отидете отново на гинеколог и да се доизчисти маточната кухина.

Прекомерно кървене

Когато пациентката е бременна и има по-силно кървене, това е признак за спонтанен аборт. След кюретаж или медикаментозен аборт, силата на кървене е от особено значение. Ако то е обилно и не намалява, се налага жената да потърси отново лекарска помощ, защото това е вид усложнение.

Малък процент от жените имат кръвоизлив след спонтанен аборт. Ако превръзката ви се пълни за по-малко от час, трябва незабавно да ви прегледат.

Ако имате бледа, лепкава кожа, замаяност или ускорен пулс, вероятно вече сте загубили значително количество кръв и не бива да подценявате това състояние. То може да е животозастрашаващо и своевременната намеса на лекар е от особено значение.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Инфекция след спонтанен аборт

Около 3% от жените ще получат инфекция, свързана с спонтанния аборт. Тя може да бъде причинена от задържана лигавица в матката. Трябва да се свържете с вашия лекар, ако имате симптоми на инфекция като:

  • Кървене и спазми, продължаващи повече от 2 седмици след изписване;
  • Втрисане;
  • Треска;
  • Вагинално течение с неприятна миризма.

Инфекцията след спонтанен аборт може да бъде опасна, но обикновено се лекува лесно с антибиотици.

Синдром на Ашерман

Синдромът на Ашерман е вид рядко усложнение на процедурата за дилатация и кюретаж, която се прави при спонтанен аборт. Той може да се развие и поради инфекция.

При това състояние в матката се образуват сраствания, които не могат да се видят при обикновен преглед на ехограф. Те могат да възпрепятстват опитите за зачеване, като пречат на ембриона да се имплантира. Най-честият му симптом е липсата на менструация, лека такава или липсваща от време на време.

Обикновено лекарите препоръчват хистероскопия, за да се отхвърли или постави диагноза Синдром на Ашерман. При нея, с помощта на миниатюрни инструменти и камера, може на момента да се отсранят срастванията.

Повтарящи се спонтанни аборти

При много жени се случват повече от един спонтанен аборт. Това преживяване е известно като повтарящ се спонтанен аборт и носи със себе си психотравма. Същевременно затруднява лечението за безплодие.

Ако имате два или три последователни спонтанни аборта, то консултацията с репродуктивен специалист е наложителна. Той може да назначи изследвания за тромбофилия, хистероскопия за сраствания, проблем с имунитета, генетичния аномалии и други, които възпрепятстват зачеването.

За съжаление, поне в 50% от случаите не може да се намери причина за повтарящите се спонтанни аборт. Затова понякога лекарите вдигат ръце и казват, че е нормално.

Депресия

Друго усложение, за което съобщават много жени, претърпели един или повече спонтанни аборти. Ако изпитвате следните симптоми, то със сигурност страдате от депресия:

  • Трудно заспиване или прекалено много сън;
  • Чувство на умора през цялото време;
  • Напълняване или отслабване;
  • Слаб интерес към обичайни дейности или хобита;
  • Мисли за самоубийство или смърт;
  • Проблеми с концентрацията или вземането на решения.

Тъгата е нормална реакция при спонтанен аборт и загуба на бременност. никой не може да каже след колко време една жена или нейната половинка, ще се почувстват по-добре. Макар някои да не си го признават, разговорите със специалисти или посещаването на групи за взаимопомощ, не бива да се пропускат.

Има известен спор дали депресията след спонтанен аборт е същото като следродилната депресия. Но каквато и да е диагнозата, депресията е толкова сериозна, колкото и другите усложнения, за които стана дума по-горе.

Подобряването на вашето психично здраве е първото, за което да помислите, преди да започнете нови опити за бебе. Не се ли върнете към нормалния си живот и се отдадете на негативните емоции, то по-трудно ще продължите напред. Това може да доведе дори до конфликти с близките или раздяла с любимия човек.

Тревожни разстройства

Някои изследвания показват, че тревожността и стресът са по-чести от клиничната депресия след спонтанен аборт. Тези усложнения също пречат на възстановяването. В някои случаи е възможно дори да се развият симптоми на посттравматично стресово разстройство.

Тревожността е често срещано преживяване сред жените, особено при тези с основни заболявания, включително посттравматично стресово разстройство. Затова, ако изпитвате такава, трябва да се обърнете към специалист по психично здраве за допълнителна помощ. Не само посещенията при професионалист, но и разговорите с жени, които също са имали спонтанни аборти, действат много успокояващо. Но не на последно място, разбирането от страна на мъжа и близките са от първостепенно значение.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top