витамин д за забременяване

Витамин Д за забременяване – какво трябва да знаете?

Витамин Д за забременяване е широко обсъждана тема в много форуми. В началото на пандемията той изчезна от аптечната мрежа. Мнозина го използват за здрав имунитет, но той има положително действие и върху плодовитостта. Известен като „витамин на слънцето“, той се произвежда в кожата ни, в резултат излагането на слънчева светлина. Когато няма достатъчно от нея, трябва да приемаме определени храни и добавки.

Витамин Д за забременяване – ами сега?!

Витамин Д3 (холекалциферол) е основната форма на витамин Д. Той се складира в кожата, но процесът е бавен. Има и витамин Д2 (ергокалциферол), който се синтезира в растенията. Изследвания сочат, че организмът усвоява по-добре витамин Д3, в сравнение с витамин Д2.

Дори навън да грее достатъчно слънце, някои хора не могат да получат необходимото за деня количество витамин Д. Тогава разчитат на естествени източници на холекалциферол. Но те не винаги са най-добрият начин за достигане на оптималното ниво.

Други фактори също влияят на количеството на витамин Д. Например, пациенти с наднормено тегло или тъмна кожа, са изложени на риск от дефицит. Поради тези и други причини много жени, които се опитват да забременеят, трябва да следят нивото на витамин Д и го приемат редовно.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

При недостиг на витамин Д говорим за:

 • нарушена функция на имунната система;
 • проблеми със зачеването и износването на плода;
 • липса на желание за секс;
 • проблеми с щитовидната жлеза;
 • хормонален дисбаланс;
 • болка, остеопороза, липса на сила и тонус, риск от фрактури на костите;
 • нарушение на чревния микробиом;
 • увеличен апетит;
 • покачване на теглото и метаболитни нарушения;
 • риск от диабет тип 2;
 • дефицит на витамините от група В, вкл. В12;
 • депресия;
 • кожни проблеми.

Всички те влияят негативно на опитите за зачеване и репродуктивните функции.

Витамин Д за забременяване и не само – ползи

Витамин Д има различни ползи за здравето. При жените, опитващи се да заченат, подобрява плодовитостта. Той играе важна роля за оформянето на ембриона. И е предпоставка за здравословна бременност.

„Данните за витамин Д и естествената плодовитост, както и успеха по време на лечението на фертилитета, са смесени. Някои проучвания показват, че наличието на витамин Д подобрява успеваемостта както при инвитро оплождане, така и при трансфер на замразени ембриони на донорски яйцеклетки. Други не са показали тази връзка”. Това посочва д-р Ерик Уидра.

Няколко проучвания установяват, че нива от 30 ng/mL в кръвта или повече, са свързани с по-висок процент на успеваемост за бременност. При нормално ниво на холекалциферол, жени от кавказки произход, са четири пъти по-склонни да забременеят инвитро, в сравнение с тези, които не го приемат. Данните от трето изследване показват, че реципиентите на донорски яйцеклетки с нормално ниво на витамина имат по-висок процент на бременност в сравнение с тези с ниско.

Скорошен мета-анализ изследва дали нивата на витамин D в кръвта са свързани с нивата на живораждане при жени, подложени на лечение за фертилитет. Тези с ниво по-високо от 30 ng/mL имат и по-голяма успеваемост, в сравнение с тези с по-ниско.

Витамин Д – от колко се нуждаете?

Витамин Д за забременяване трябва да се приема по лекарско предписание. За целта трябва да има изследване за нивото му.

По данни на Recommended Dietary Allowance (RDA), препоръчителната дневна доза на витамин Д, е средната дневна доза, достатъчна да задоволи нуждите от хранителни вещества на почти всички здрави хора. Тя се изразява в международни единици (IU) и в микрограмове (mcg); биологичната активност от 40 IU е равна на 1 mcg.

          Възраст  
      
0 – 12 месеца
Мъже  

400 IU (10 mcg)
  Жени        

400 IU (10 mcg)
1 – 13 години600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
14 – 18 години600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
19 – 50 години600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
51 – 70 години600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
над 70 години800 IU (20 mcg)800 IU (20 mcg)  

Казват, че са необходими 10 минути излагане на слънце на ден, за да получите достатъчно витамин Д. Но кожата ни го синтезира все по-малко. Някои слънцезащитни продукти възпрепятстват този процес. При хора с наднормено тегло и затлъстяване, се наблюдава дефицит. Причината е, че той се съхранява в телесните мазнини.

Витамин Д за забременяване – какво още трябва да знаете?

Достигането на нормално ниво на витамин Д влияе положително върху плодовитостта. То е предпоставка за една здравословна бременност. Дефицитът му е свързан с повишен риск от преждевременно раждане, гестационен диабет, прееклампсия (много високо кръвно налягане по време на бременност) и бактериална вагиноза.

Безплодие и спонтанен аборт са основните проблеми, причинени от дефицит на витамина. Поддържане на нормалното му ниво е важно още преди започване на опитите за бебе. Недостигът на витамин Д се свързва с метаболитните рискови фактори при пациенти със Синдром на поликистозните яйчници (PCOS). Това води до нередовна овулация и усложнява процеса на зачеване.

Витамин Д трябва да се приема дори и след забременяването. Това е от полза както за бременната, така и за бебето. Изследванията показват, че приемането на 2 000 – 4 000 IU витамин Д на ден е безопасно за бременни жени. Това ниво може да предотврати дефицита на холекалциферол при новородени.

Витамин Д за забременяване – полезни храни

Освен под формата на капки или спрей, има много храни, които съдържат витамина. Яжте сьомга, пъстърва и някои други мазни риби. Също така яйчен жълтък, гъби и телешки черен дроб. Продукти като прясно мляко, зърнени храни и други, също са богати на него.

Ако вече сте бременна, задължително попитайте лекуващия лекар какво да консумирате. Някои храни и риби може да не са полезни за вашето състояние.

Съвет от екипа на FertilAid:

Нивото на витамин Д в организма се изчерпва лесно. Трябва да си го набавяте редовно, за да попълните липсващото количество. Ето защо изследването му е много важно. Ако сте под 35 години и нямате положителен тест за бременност повече от година, потърсете репродуктивен специалист. Същото трябва да стане след 6 месеца, ако сте на възраст между 35 и 39, както и след 3 месеца при жените над 40.

Приемът на витамин Д за забременяване и добавките с него, са важно допълнение към вашето лечение за фертилитет, но те не заменят консултацията при специалист. В някои случаи се налага и посещение при ендокринолог. При много пациентки с проблеми със щитовидната жлеза, има дефицит на витамина.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top