вълшебно-трио-за-здрави-яйцеклетки

„Вълшебното трио“ за подобряване качеството на яйцеклетките

Говорейки за витамини, в покрепа на репродуктивното здраве на жената, няма как да не споменем три от тях, които показват забележителни резултати по отношение на яйчниковата футкция и производството на качествена яйцеклетка.

Качество на яйцеклетките

Качеството на яйцеклетките е един от най-значимите фактори, стане ли въпрос за успех в опитите за зачеване, особено в по-зряла възраст. Като качествена определяме тази яйцеклетка, която носи качествен и непроменен генетичен материал. Или иначе казано, тази която носи в себе си 23 хромозоми. За некачествена яйцеклетка се счита тази, която има 22 или 22 хромозоми. Тези аномалии освен, че влошават качеството на яйцеклетката и понижават възможностите за успешно зачеване, но и намаляват способността ѝ да износи здрав плод. Разбира се, освен хромозомните аномалии, до увреждане на яйцеклетката водят и някои генетични такива.

За основен фактор, влияещ върху качеството на яйцеклетките, в миналото се считало единствено напредването на възрастта. С течение на времето обаче, специалисти доказват, че възрастта сама по себе си, не е основният „виновник“ за увреждането на яйцеклетките. Причина за това се оказват оксидативният стрес и всички останали вредни въздействия, на които е подложено нашето тяло. За разлика от други клетки в организма, яйцеклетките нямат способността да се регенерират и поради тази причина, са сред основните потърпевши от вредното влияние на околната среда.

В хода на опитите за зачеване, често лекарите определят „некачествените“ или „остарелите яйцеклетки, като основен фактор за неуспех. Много от тях обичайно препоръчват решения като:

 • Избор на донорски яйцеклетки;
 • Ин витро оплождане (IVF);
 • Осиновяване.

Това, което много жени обаче не знаят е, че съществуват и други начини за насърчаване на репродуктивното здраве.

Начини за предпазване на яйцеклетките

Жизненият цикъл на всяка една яйцеклетка, до настъпване на овулацията продължава около 90 дни. В рамките на този период тя започва своето развитие, променя се и узрява, до момента на овулацията, когато се отделя, готова за оплождане.

Именно в процеса на своето развитие, е важно яйцеклетката бъде предпазена от вредното влияние на външните фактори. А това в повечето случаи зависи от нас самите и начина ни на живот.

Ето и част от действията, които сами можем да предприемем, за да запазим и подобрим качеството на своите яйцеклетки:

 • Хидратация – пиенето на поне 8 чаши вода на ден увеличава притока на, богата на кислород, кръв към яйчниците.
 • Тренировки – умерените и редовни физически упражнения подпомагат кръвообращението и достигането на свежа кръв до яйцеклетките.
 • Здравословно хранене – зеленолистните зеленчуци, сьомгата, джинджифила и някои семена, са изключително полезни за здравето на яйцеклетките.
 • Отказване от вредните навици – паралелно със здравословното хранене, е добре да се откажем и от навиците, които вредят върху качеството на яйцеклетките. Това са например, тютюнопушенето, алкохола, кофеина, захарта и содата, както и някои диети, базирани на понижен прием на мазнини.
 • Прием на хранителни добавки – съществуват множество витамини, антиоксиданти и натурални средства, подобряващи хормоналния баланс и качеството на яйцеклетките.

Комбинацията от фолиева киселина, мио-инозитол и мелатонин представлява едно от най-мощните средства за подобряване качеството на яйцеклетките. Според изследвания, „триото“ въздейства благоприятно върху функцията на яйчниците и съответно върху яйцеклетките. Поради тази причина, неслучайно много специалисти наричат комбинацията „вълшебното трио“ за по-добро здраве на яйцеклетките.

А ето и на какво дължи „вълшебното трио“, тази своя слава.

„Вълшебното трио“ и действието му върху женското репродуктивно здраве

Преди да ви запознаем с някои конкретни изследвания, доказващи благоприятното въздействие на трите вещества върху качеството на яйцеклетките и функцията на яйчниците, ще опишем накратко всяко едно от тях, поотделно.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина, всъщност е синтетичната форма на Витамин В9, срещан в много храни под формата на фолат. Като част от витаминната група В-комплекс, това един от най-важните за здравето и на двата пола, водоразтворими витамини.

Фолиевата киселина предотвратява увреждането на човешкото ДНК и участва в процеса на клетъчно делене. Тя е ключова съставка в производството на нуклеинова киселина, която съхранява и предава генетичната информация от едно поколение към следващото. В допълнение, тя играе важна роля при подобряване качеството на яйцеклетките, както и на цялостното репродуктивно здраве на бъдещата майка. Фолиевата киселина участва и в образуването на червени кркъвни клетки, намалява хормоните на стреса и спомага за усвояване на други витамини от група B.

Фолиевата киселина и фолатът са разновидности на Витамин В9, като фолатът представлява неговата натурална форма, която може да бъде открита в храната. Обратно на него, фолиевата киселина е синтетичната форма на витамина, която може да бъде набавена единствено чрез хранителни добавки, тъй като концентрацията ѝ в храните е много малка.

Синтетичната фолиева киселина може да бъде два вида:

 • Неметаболизирана
 • Метилирана (5-MTHF)

Неметаболизираната фолиева киселина се усвоява по-трудно от организма и има склонност да се натрупва в кръвта. Това би могло да доведе до някои неблагоприятни последствия върху здравето, особено при жени с проблеми в усвояването на фолиевата киселина.

За разлика от нея, метилираната фолиева киселина се усвоява и обработва по-лесно от женския организъм. Тя представлява биологично активната форма на фолиевата киселина и съответно притежава по-висока бионаличност.

Мио-инозитол

Мио-инозитолът е единствената активна форма на инозитола, наричан още Витамин В8. Инозитолът подпомага транспортирането и разграждането на мазнините, и подпомага поддържането на нервната система и психичното здраве. Освен това поддържа когнитивната функция.

Една от най-важните функции на инозитола е действието му върху инсулиновите рецептори във всяка клетка на човешкото тяло. Приемът му помага на рецепторите да работят по-ефективно и инсулинът в организма да не преминава своите здравословни нива. Инозитолът повишава степента на ефективност на действието на инсулина авътре в клетката и по този начин спомага за преустановяване на инсулиновия ефект върху нея.

Именно поради тази причина, обичайно инозитолът се приема при лечение на състояния като Синдрома на поликистозните яйчници. Той е ефективен включително и при невъзможно предизвикване на овулацията, високо кръвно налягане и метаболитен синдром.

Освен, че въздейства върху синтеза на инсулин в тялото и подобрява инсулиновата чувствителност, мио-инозитолът понижавата нивата на тестостерон в женското тяло. Освен това подпомага свалянето на килограми и възстановява редовната овулация.

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, синтезиран по естествен начин от човешкия организъм. Той подпомага заспиването и осигурява на организма здрав и спокоен сън. Освен това притежава множество противовъзпалителни, антиоксидантни и антикоагулантни свойства. По-последни данни мелатонинът оказва влияние и върху правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и кръвното налягане.

Влиянието му върху женското репродуктивно здраве се свежда до свойството му да стимулира овариалната функция, биосинтеза на прогестерон, както и да участва интраовариалната регулация на синтеза на женските полови хормони със стероидна структура.

Другото основно действие на мелатонина е свързано с антиоксидантните му свойства. Той се „захваща“ директно за свободните радикали, които са причина за образуването на оскидативен стрес. Това, както и свойството му директно да се преобразува в редуциран глутатион, го прави едно от най-важните вещества, предпазващо яйцеклетките от вредните външни влияния.

Благоприятното въздействие на „вълшебното трио“ върху качеството на яйцеклетката

В горните редове стана ясно, че поотделно всяка една от трите добавки има благоприятно въздействие върху цялостното репродуктивно здраве на жената, както и конкретно върху качеството на яйцеклетките, и функцията на яйчниците. Какви обаче за ползите за женския организъм от комбинацията, наречена „вълшебното трио“?

Проспективно клинично изследване върху ефекта от лечението с мио-инозитол, фолиева киселина и мелатонин, в сравнение с лечението с мио-инозитол и фолиева киселина, върху качеството на яйцеклетките и постигнати ин витро бременности (Юни, 2010)

Проучването изследва общо 65 жени, раздели в две групи по следния начин:

 • 32 жени, приемащи мио-инозитол + фолиева киселина + мелатонин (група А)
 • 33 жени, приемащи мио-инозитол + фолиева киселина (група Б)

Първичните критерии за оценяване на изследователи са получените морфологично зрели яйцеклетки, качество на ембриона и процент настъпили бременности. Вторичните са общият брой на извлечените яйцеклетки (зрели и неузрели), процентът на оплодени извлечени яйцеклетки и степента на делене на ембрионите.

Резултатите от клиничното изследване показват, че средният брой извлечени яйцеклетки, не се различава особено при двете групи жени (7.88 +/- 1.76 vs 7.67 +/- 1.88; P=0.65). При групата, приемаща мио-инозитол и фолиева киселина, в комбинация с мелатонин обаче, се отчита значително по-голям брой зрели яйцеклетки (6.56 +/- 1.64 vs 5.76 +/- 1.56; P=0.047) и по-нисък среден брой неузрели такива (1.31 +/- 0.74 vs. 1.91 +/- 0.68; P=0.001).

Разлика между двете групи се наблюдава и в качеството на средния брой получени ембриони. При жените от група А, качеството е по-високо в сравнение с това при жените ор група Б (1.69 +/- 0.64 vs 1.24 +/- 0.75; P=0.01). Относно процентът постигнати бременности, разликата между двете групи жени, не е особено голяма (13 бременности в група А и 9 бременности в група Б).

На база получените резултати от клиничното изследване, специалистите достигат до следното заключение:

Мелатонинът подобрява действието на мио-инозитола и фолиевата киселина. В комбинация, трите съставки подобряват качеството на яйцеклетките и повишават шансовете за забременяване при жени с влошена овариална функция.

В заключение…

Грижата за репродуктивното здраве, и по-специално за качеството на яйцеклетките, става все по-важна с напредването на възрастта. Въпреки това, възрастта не е най-определящият фактор за неуспех в опитите за зачеване. Както вече споменахме, ние сами можем да повлияем върху здравето на яйцеклетките, променяйки някои прости навици в ежедневието си.

Здравословното хранене и редовните физически упражнения подобряват не само репродуктивното здраве, но и цялостното благосъстояние на организма. Намаляването на нивата на ежедневния стрес също ще окаже осезаемо положително влияние върху фертилитета, качеството на яйцеклетките и функцията на яйчниците. Високите нива на стрес стимулират производството на хормоните пролактин и кортизол, които от своя страна влияят негативно върху редовността на овулацията.

Препоръчваме ви да намалите нивата на стрес, да правите дълги разходки, да избягвате вредните навици и да се погрижите за своето здраве. В допълнение към тези дейности, можете да добавите към ежедневието си и „вълшебното трио“, което гарантирано ще подобри здравето и качеството на вашите яйцеклетки и по този начин ще повиши шансовете ви за успешно забременяване.

6 коментара по “„Вълшебното трио“ за подобряване качеството на яйцеклетките”

 1. Аз започнах с ИНОФОЛИК HP и мелатонин спрей, отделно имам мио инозитол на прах, който приемам в 10 часа сутрин. Предполагам, че ще имам пункция в началото на месец юни, а стимулацията ми ще започне около 24.05. Мислите ли, че за този период би могло да се подобри нещо?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Комбинацията е сравнително удачна, но ако преминавате през инвитро, бихме Ви препоръчали по-мощен и изчерпателен вариант, който съдържа и много допълнителни съставки в подкрепа на репродуктивните функции на жената. Продуктът, който считаме за подходящ е FH PRO за жени – съдържа „вълшебното трио“, в оптимално съотношение и е напълно съвместим с протоколите за яйчникова стимулация. Продължителността на прием стандартно е 3 месеца, след което може да се направи пауза за 2 седмици и да се започне нов цикъл. Препоръчваме да уточните дозата с лекуващия си лекар.

 2. Здравейте,
  Може ли да се приемат и двата продукта едновременно, за по-силен ефект?
  OvaBoost и FH PRO? Заедно с Fertilaid. За подобряване на качеството на яйцеклетката и за умножаването на броя.

  1. FertilAid България

   Здравейте! FH PRO за жени има много мощна и изчерпателна формула. По тази причина е самостоятелен продукт и не бива да се съчетава с други добавки, поради риск от дублиране на съставките и предозиране. От своя страна, съчетанието на OvaBoost и FertilAid за жени е уместно. Ако Ви предстои инвитро процедура, по-скоро бихме препоръчали курс с FH PRO за жени.

 3. Здравейте, кой е този продукт, който обединява вълшебното трио, или трябва да си ги търся поотделно? В какви дози дневно се препоръчва вълшебното трио?
  Благодаря.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Маргарита! „Вълшебното трио“ се съдържа във всеки продукт, който комбинира фолат, мио-инозитол и мелатонин. Ние препоръчваме 2 продукта, които съдържат оптимални дози от трите съставки. Единият е OvaBoost – взима се в доза 4 капсули дневно. Вторият е FH PRO за жени – дозата е 6 капсули дневно.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top