Забременяване след 35 – какви са шансовете?

Забременяване след 35лесно ли е? Този въпрос си задават много жени, решили да започнат опитите за бебе. Поради една или друга причина, те са достигнали въпросната възраст. При някои положителният тест може да се забави, а при други – не. И факторите, от които зависи това, са твърде много.

Възрастта е ключова за способността на една жена да зачене. След определени години нейната плодовитост се променя. Може да се каже, че след 30, броят и качеството на яйцеклетките намаляват. Отделно се появяват и други проблеми.

Да се роди едно здраво бебе при двойка, в която жената е след 35, е напълно възможно. Просто самата бременност е по-рискова и понякога изисква по-внимателно проследяване. В него, освен гинеколог, се включват имунолози, ендокринолози и други медицински специалисти.

Забременяване след 35 – какво трябва да знаете?

Ето какво сочи статистиката:

Жената е в пика на своята плодовитост през 20-те си години. Ако е здрава и се опитва да забременее по време на един менструалния цикъл, то шансът й е около 1:4. Или с други думи – около 25 от 100 жени успяват всеки месец.

До 40-годишна възраст, средностатистически здравата жена има шанс от около 5% за зачеване. В същото време вероятността от спонтанен аборт е голяма с увеличаване на годините. Така, например, една 40-годишна има риск от загуба на бебето с 40%. Той е около 15% по-малко при тези на 20.

При някои забременяване след 35 (след 40 и особено 45) по естествен път е малко вероятно или невъзможно. Но за щастие, ако те имат яйчников резерв или ползват донорска яйцеклетка, могат да прибегнат до асистирана репродукция.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Какви са причините за намаляване на плодовитостта?

Ако при вас не е на лице забременяване след 35, то има няколко основни причини, на които се дължи това. Основната е, че с напредването на възрастта яйцеклетките намаляват. Отделно качеството им се променя.

Една жена има около 1 милион яйцеклетки, докато е по-млада. Влизайки в пубертета, нейният резерв спада до около 300 000. Смята се, че след 30 яйцеклетките могат да намалеят до 25 000. Или това е 2,5% по-малко от първоначалния брой. А колкото по-малко и некачествени са яйцеклетките, толкова по-ниски са шансовете за забременяване след 35.

Но има и нещо друго. Дори и да заченете на повече години, плодът може да абнормални хромозоми. Това може да е причина за спонтанен аборт или малформации. От друга страна жените след 35 може да имат ендометриоза, маточни фиброиди и други, заструдняващи нормалното оплождане и износването на здраво бебе.

Качеството на спермата на вашия партньор също има значение. С напредване на възрастта сперматозоидите на мъжете се придвижват по-бавно. Освен това – променят формата си. Но качеството на спермата не спада рязко, докато мъжете не навършат 60-те години.

Забременяване след 35 – какви са възможностите?

Някои по-възрастни жени, които се опитват да забременеят, се нуждаят не само от консултация, но и от изкуствено оплождане. По-този начин могат да заченат и родят здраво бебе, при това по-скоро.

Все пак, жените под 35 имат по-големи шансове. И ако бебето се бави, лекарите изписват конкретно лечение за безплодие. Но в случай, че няма положителен резултат между 6 месеца и 1 година, се прибягва към инвитро. Първият срок важи особено за бъдещите майки над 35 и повече години.

Ако жената има някакви медицински проблеми, те биха усложнили път към успешно забременяване след 35. Ето защо намирането на добър репродуктивен специалист и лечение са много важни.

Оплождане ин витро (IVF) – зависи от възрастта

В случай, че целите забременяване след 35 – нямате дете в момента или все още не сте готови, може да замразите оплодени яйцеклетки. И ги използвате тогава, когато се решите. Тяхното качество ще е по-високо, колкото по-рано биват извадени те.

Друга възможност е да използвате донор на яйцеклетка. В този случай репродуктивният специалист използва здрава – на по-млада жена и я опложда с материал на вашия партньор. След това я поставя в матката и тя може да се имплантира успешно.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Ако сте над 35-годишна възраст и все още нямате дете, задължително потърсете репродуктивен специалист. Той може да ви назначи необходимите изследвания. И ако се наложи, да даде и на вашата половинка, при който не е изключено да се крие причината.

Много важно е мъжът и жената да проверят кръвните си групи, направят тест за съвместимост, някои генетични и имунологични изследвания, преди да започнат опитите за бебе. Така ще си спестят някои главоболия и разочарования като спонтанни аборти.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top