физиологично икси

Физиологично ИКСИ – същност и ползи

Физиологично ИКСИ е метод, който се препоръчва при пациенти, които имат неуспешни трансфери. При него се селектират физиологично зрели сперматозоиди посредством способността им да се свържат с хиалуронана – основният мукополизахарид в кумулусно-овоцитния комплекс. Това става на молекулно ниво, което не може да се види в детайли при микроскопско наблюдение.

Physiological Intracytoplasmic Sperm Injection (PICSI) или физиологично интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид (ПИКСИ) е иновативна техника, разработена като подобрение на по-простата микро инжекционна техника ICSI. Тя се препоръчва при двойки с фертилитет. Но не подобрява на 100% шансовете за зачеване и раждане на здраво бебе, защото всеки случай е строго индивидуален.

Какво представлява физиологичното ИКСИ?

Вътрецитоплазменото инжектиране на физиологично подбран сперматозоид в яйцеклетка (PICSI) е техника за подбор на сперматозоиди, които да бъдат използвани при интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI). Това включва поставяне на семенна течност в хиалуронова киселина, естествено съединение, намиращо се в тялото. PICSI идентифицира сперматозоидите, които могат да се свържат с киселината.

При физиологично ИКСИ се използва поведението и свойството на сперматозоидите да се прикрепят към хиалуронан (хиалуронова киселина) в естествени условия. Най-зрелите и жизнеспособни се свързват с нея и един от тях осъществява оплождането. Самата хиалуронова киселина е основен компонент в обвивката на женската яйцеклетка.

Селектирането при PICSI се извършва след инкубация на сперматозоидите в специални петрита. При сперматозоиди, които могат да се свържат с хиалуроновата киселина, е по-малко вероятно да са носители на хромозомни аномалии и по-голяма структурна цялост на ДНК. Това води до по-качествени ембриони, които да бъдат поставени при предстоящ трансфер. И съответно е предпоставка за успешно зачеване.

Кога се препоръчва инжектиране на физиологично подбран сперматозоид в яйцеклетка (PICSI)?

Физиологично ИКСИ се предлага от репродуктивните специалисти в случаи с нисък процент на оплождане след ICSI (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид). Други случаи, при които се препоръчва, са нарушения в развитието на ембриони при предишни ин витро цикли, лоши показатели на спермограмата и висока степен на ДНК фрагментация в сперматозоидите, история от спонтанни аборти, както и напреднала възраст на майката (над 35 години).

Физиологичното интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид е една от иновативните техники при оплождането. Тя обаче не е рутинна процедура при всяка една двойка, която прибягва до IVF (инвитро). Тя отнема време и изисква специално обучен персонал. Затова най-често методът се прилага при пациенти, които вече имат неуспешна/и ICSI процедури.

Физиологично ИКСИ – безопасно ли е?

Методът на физиологична селекция на сперматозоиди е еволюция на техниката ICSI, която се усъвършенства. Резултатът от нея води до по-висок процент на успеваемост при процедурите за оплождане.

PICSI не само благоприятства за оплождането, но и намалява опасността от спонтанен аборт след трансфер. Съчетана с други, техниката помага на много двойки да сбъднат мечтата си за бебе.

Физиологичното ИКСИ е неинвазивен тест, извършван върху проба от семенна течност като допълнителна стъпка в процеса на ИКСИ. Може да се каже, че рисковете, свързани с използването на ИКСИ, се отнасят и за ПИКСИ. Вторият метод обаче не носи никакви допълнителни известни рискове за лицето, подложено на лечение за безплодие, или детето, родено в резултат на него.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Предпоставка за физиологично ИКСИ са един или повече спонтанни аборти; сперматозоиди с висока ДНК фрагментация; предишен неуспех с ICSI оплождане; както и лошо развитие на ембрионите между 3-и и 5-и ден.

Изключването на всички некачествени сперматозоиди винаги помага в процеса на оплождане. Ако ви предстои инвитро, вашият репродуктивен специалист ще прецени дали сте подходящи за тази процедура. И ще ви разясни всяка следваща стъпка, която смята да предприеме заедно с ембриолозите, за да може да сбъдне мечтата ви за дете.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top