аменорея и безплодие

Аменорея и безплодие – ами сега?!

Аменорея е състояние, при което липсва менструация за определен период от време. Засяга близо 1% от жените в репродуктивна възраст. В началото жената си мисли, че има закъснение, но когато цикълът не се появява 2, 3 или повече месеца, е необходимо да отиде на лекар.

За аменорея се говори, когато менструацията липсва – временно или постоянно. Ако периодът не е дълъг, може да няма повод за притеснение. Но в противен случай то може да е признак на заболяване или хронично състояние. А това е рисков фактор за безплодие при жената.

Какво причинява липсата на цикъл?

Колебанията в нивата на хормоните водят до нормалния менструален цикъл. Яйчниците се стимулират от хормони на хипофизната жлеза, която се контролира от хормони, произвеждани в хипоталамуса на мозъка. Нарушенията, които засягат тази част от регулаторния процес, могат да доведат до различни състояния. Аменорея е едино от тях.

В допълнение към промените в нивата на хормоните, менструалният цикъл може да бъде повлиян от стрес и заболяване. Липсата на една менструация рядко е признак на сериозен проблем или медицинско състояние, Но има ли аменорея в продължение на няколко месеца , това не е добре. Консултацията със специалист е препоръчителна, защото няма овулация и може да доведе до безплодие.

FertilAid® за жени

Силата на билките, витамините и минералите в подкрепа на женското репродуктивно здраве.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Аменорея – видове

Липсата на менструация при жената, постоянно или временно, бива два вида. Тя може да бъде първична или вторична. Първичната аменорея се класифицира при пациентки, които нямат менструален цикъл до 16-годишна възраст. Докато при вторичната няма кръвотечение в три цикъла подред или за повече от шест месеца. Като преди това жената си е имала нормална менструация.

Първична аменорея

Тя обикновено е резултат от генетично или анатомично състояние при млади жени, които никога нямат менструация. При тях някои или всички женски органи не успяват да се формират по време на феталното развитие, или никога не достигат пълна функция в пубертета. Проблеми с хипофизната жлеза и хипоталамуса също могат да причинят първична аменорея, тъй като тези части на тялото са част от регулирането на хормоните на яйчниците.

Гонадната дисгенеза е състояние на яйчниците, водещо до изчерпване на фоликули и яйцеклетки (овоцити) преждевременно. То е една от най-честите причини за първична аменорея при млади жени. При него основната функция на яйчниците е нарушена, което води до трудно забременяване.

Носители на синдрома на Търнър, нямат част или една от двете Х хромозоми. Те обикновено присъстват при здравите жени. И при липсата им яйчниците не могат да произвеждат естроген. Това също води до аменорея.

Други състояния, които могат да доведат до първична аменорея, включват:

  • нечувствителност към андрогени;
  • вродена надбъбречна хиперплазия;
  • синдром на поликистозните яйчници (PCOS).

Вторична аменорея

Най-честата и очевидна причина за състоянието е бременността. Допълнителни причини за него са състояния, които засягат яйчниците, матката, хипоталамуса или хипофизната жлеза.

Хипоталамусната аменорея се причинява от нарушаване на хормоните, произвеждани от хипоталамуса в мозъка. Те помагат за регулиране на менструацията. Тези хормони засягат хипофизната жлеза, която от своя страна сигнализира на яйчниците да произвеждат необходимите циклични хормони. Има няколко състояния, които могат да засегнат хипоталамуса. Това са екстремна загуба на тегло, емоционален или физически стрес, интензивни упражнения или тежко заболяване.

Други причини за вторична аменорея са:

  • Повишени нива на мъжки хормони (андрогени);
  • Преждевременна недостатъчност на яйчниците или ранна менопауза;
  • Тумори или други заболявания, които засягат хипофизната жлеза, причиняващи повишени нива на пролактин;
  • Синдром на поликистозните яйчници;
  • Синдром на Ашерман – заболяване на матката, което води до белези на маточната лигавица.

Как се диагностицира състоянието, протичащо с липса на цикъл?

Хормоналните смущения са страничен ефект от аменорея. Затова прегледът при специалист не бива да се бави. Ако има закъснение на менструацията, лекарят назначава кръвен тест за бременност. Той прави и ултразвуков преглед.

Ако жената не е бременна, се предприема прогестин тест. При него пациентката трябва да приема прогестерон за седмица или повече. Това предизвиква кървенето. А по резултатите се съди дали аменореята е причинена от липса на естроген. Магнитен резонанс и компютърна томография са други изследвания, които лекуващият може да назначи, за да постави точната диагноза.

Аменорея – в какво се състои лечението?

То варира в зависимост от симптомите и диагнозата, поставена от вашия гинеколог. Лечението може да облекчи симптомите на хормонален дисбаланс, да предотврати усложнения, да установи или възстанови менструацията и/или да доведе до забременяване.

Наддаването на тегло, намаляване на упражненията или хранителен режим, може да помогнат при симптомите на хипоталамична аменорея.

Хормонална терапия се предписва при преждевременна недостатъчност на яйчниците. Тя предотвратява ниските нива на естроген и предпазва от остеопороза. Може да включва орални контрацептиви за жени, които не искат да забременеят.

При поликостозни яйчници или атлетична аменорея, се препоръчва прием на перорални контрацептиви. Ако пациентката има проблеми с хипофизната или щитовидна жлеза, се назначава медикаментозно лечение. В случай, че има хормонален дисбаланс, трябва хормоно заместителна терапия.

В много редки случаи трябва хирургично лечение – за отстраняване на ракови образувания или коригиране на структурно изменени органи.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Наред с лечението от вашия лекуващ лекар, ви съветваме да промените начина си на живот. Трябва да имате баланс както при храненето, така и при физическата активност. Силните стресови ситуации и напрежение е добре да се избягват. Отделяне на време за почивка и качественият сън са от особено значение при аменорея.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top