ера тест

ERA тест – стъпка към успешна имплантация

ERA тест представлява анализ на рецептивността на маточната лигавица. Обикновено се препоръчва след един или повече неуспешни трансфери. Неговата цел е да покаже дали имплантационният прозорец (времето, в което се случва контактът между ембриона и ендометриума), е в обичайните си времеви граници. Това помага на репродуктивните специалисти да поставят ембриона в най-подходящото време при следващ инвитро опит.

Endometrial Receptivity Array (ERA), е предпочитано изследване при двойки, прибегнали до асистирана репродукция, което увеличава шансовете за успешна имплантация. Обикновено ембрионът е готов за имплантиране мeждy 19-тия и 21-вия дeн от мeнcтpyaлния циĸъл (5-7 дни cлeд oвyлaциятa). Именно този период се нарича имплантационен прозорец.

Тест за ендометриална рецептивност или ERA тест – какво представлява?

За да разберете в какво точно се състои въпросния генетичен анализ, прилаган в много клиники у нас, първо трябва да знаете какво представлява ендометриумът. По време на бременност лигавицата на матката се променя значително, за да осигури идеална среда за имплантиране на оплодена яйцеклетк. От друга страна това влияе положително върху растежа на плацентата. Ендометриалната възприемчивост, която се изследва при ERA тест, е именно способността на ендометриума да осигури идеалната среда за растящия ембрион. Ако тя не е добра, лекарите могат да предприемат лечение преди да предприемат ново трансфериране на ембрион/и в матката по време на IVF.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Как работи ERA?

След повтарящи се неуспешно инвитро терапии, все повече репродуктивни специалисти препоръчват на пациентките си биопсия на маточната лигавица, за да установят каква е ендометриалната рецептивност. Тя се прави при ERA тест, за да се изследват определени маркери като дебелина и форма на ендометриума, вълнообразна активност и наличието на различни молекули или експресии на различни гени. Техниките, използвани за генетичното изследване включват ултразвук, хистероскопия и течни проби.

Когато една пациентка стартира IVF процедура, тя се подлага на стимулация – хормонално лечение. Следват изваждането и оплождането на яйцеклетки с материал на мъжа или донор. После може да се стигне до трансфер или предимплантационна генетична диагностика на ембрионите. А ако при двойката има спонтанни аборти или трансфери без положителен резултат, се извършва ERA тест, за който трябва да бъде направена биопсия. За целта лигавицата на ендометриума се надрасква (най-често в гинекологичния кабинет, без упойка). Получената пробва се изпраща в лаборатория за генетично секвениране.

Над 248 гена се тестват в генетичния масив в търсене на молекулярни сигнали, които показват, че матката е готова за имплантиране на ембрион. Въз основа на експресираните гени, ендометриумът по време на пробата се класифицира като рецептивен или нерецептивен.

Резултатът от теста за ендометриална рецептивност излиза до две седмици от вземането на биопсията. Ако лигавицата на матката не е възприемчива, то насроченият трансфер може да бъде отложен. Следващата стъпка – хормоналният режим, се предписва, за да стигне по-лесно тя до рецептивна за ембриона фаза.

Кога се прилага ERA тест?

Анализ на рецептивността на маточната лигавица се прилага при:

 • възраст на жената до 38 години (със собствени яйцеклетки);
 • стойности на FSH под 8 mIU/mL;
 • нормален яйчников резерв и дебелина на маточната лигавица над 6 мм;
 • пациентки с дарителски яйцеклетки с неуспешни опити при трансфери на добри ембриони;
 • извършени неуспешни опити с аспирирани над 6 зрели яйцеклетки;
 • над 3 неуспешни инвитро/ICSI цикъла, при които са върнати поне 2 ембриона с добро качество във всеки цикъл.

Относителни показания за ERА:

 • Ембриотрансфер на размразени ембриони;
 • Наличие на хидросалпингс при тубарен фактор на безплодие;
 • Ендометриоза, свързана с безплодие;
 • Вродени аномалии (uterus didelfus);
 • Преди започване на лечение чрез ин витро процедура.

Какви са предимствата на теста за ендометриална рецептивност?

Според статистиката, без ERA тест 30% от инвитро циклите са неуспешни, тъй като ембриотрансферът се извършва извън прозореца на имплантацията. Общо 248 гена се експресират по различен начин в зависимост от етапа на цикъла на плодовитостта. Това позволява на лекарите да намерят идеалното време за имплантиране на ембриона.

Има данни, които показват, че самият процес на биопсия може да повлияе на цикъла на фертилност на пациента. Одраскването на ендометриума може да доведе до ремоделиране на лигавицата на матката, което създава възпалителна реакция. Това увеличава шансовете за зачеване на следващия цикъл. Но има и много проучвания, които отхвърлят тези твърдения.

При около 23% от жените с репродуктивни проблеми, теоретично прогнозираният имплантационен прозорец не отговаря на техния реален. Установено е, че при 1% от случаите на инфертилитет, имплантационен прозорец изобщо липсва. Ето защо е важно да се провери дали при пациентката има имплантационен прозорец и в кои дни от цикъла е той. В тази връзка резултатите от теста за ендометриална рецептивност са от особено значение и повишават шансовете за забременяване след IVF.

ERA тест – има ли недостатъци?

Както всяка подобна процедура, тази също има и известен негативен план. Понякога биопсията – вземането на тъкан от ендометриума, е изключително болезнено. Извършването на генетичния тест отнема поне две седмици, освен това струва доста – между 1 000 и 2 000 според ценоразписа на някои клиники и отделни лаборатории в страната. Също така няма индикации, ERA е действително полезен за пациентите на IVF. В световен мащаб голяма част от изследванията се спонсорират от тестващи компании, което води до конфликт на интереси.

Разглеждането на полето за възприемчивост на ендометриума като цяло е неубедително поради броя на променливите. Тестването може да се извърши по различно време на цикъла на фертилност. Използват се ембриони с различно качество, имплантират се такива по различно време и се работи с различно оборудване. Някои проучвания имат лоши данни поради известни пристрастия, непоследователност или неточност при данните.

Трябва да отбележим, че понякога имплантационният прозорец се изменя от цикъл на цикъл, така както вариара и неговата продължителност от 28 и повече дни. Ако се установи, че той е изместен, репродуктивните специалисти препоръчват нова биопсия след време и лечение, което забавя поставянето на ембрионите в матката и изисква търпение от страна на една двойка.

Наложително ли е да си правите ERA преди инвитро?

Може би си мислите, че генетичният тест е сравнително нова технология. Ала данните показват, че тя е приложена за първи път в България още през 2012 г. Оттогава досега той се прави във все повече репродуктивни клиники, за да се установи ендометриалната рецептивност на пациентката преди асистирана репродукция. Разбира се, има и гинеколози, които отхвърлят задължително определяне на имплантационен прозорец, посочвайки, че той не е доказателство на 100%, че ще има успешна имплантация.

Все пак лекарите отбелязват, че резултатите от ERA тест са валидни до една година – период, при който могат да се извършват един, два или повече трансфера на ембриони. Решението за това дали да се направи изследването зависи от препоръките на репродуктивния специалист, желанието на една двойка и това колко замразени ембриона имат.

„Ендометриалната възприемчивост е по-скоро концепция. Това не е ясна диагноза“, казва д-р Никол Дойл. Тя посочва, че някои пациенти може да настояват за ERA тест, особено тези, които се опитват забременеят в продължение на няколко инвитро цикъла, което продължава с години. „Повтарящата се неуспешна имплантация може да се дължи на ендометриален фактор в до 25% от случаите“, обяснява специалистът.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Всички жени, притесняващи се от повтаряща се неуспешна имплантация на ембрионите, може да изберат ERA тест като най-логичната стъпка по пътя към забременяването. Въпреки това, не е гаранция, че ако го направите, ще имате успех. Тук голямо значение има връзката между гинеколога и пациента, както и други подходи като диагностична хистероскопия, например, при която може да се открият сраствания, неправилна форма на матката или пък ендометриоза, които пречат на зачеването. Те налагат допълнително лечение и някои коригиращи действия, но може да са онова, което да помогне на една двойка да се сдобие с дете.

Този текст има информативен характер. Той не замества консълтацията с репродуктивен специалист.

Референции:
Анализ на ендометриалната рецептивност (ERA): недоказана технология
Ben Rafael Z. Endometrial Receptivity Analysis (ERA) test: an unproven technology. Hum Reprod Open. 2021;2021(2):hoab010. Published 2021 Apr 14. doi:10.1093/hropen/hoab010

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top