кървене при бременност

Кървене при бременност – кога, как, защо?

Кървене при бременност се среща сравнително често, но наличието му не винаги означава, че има проблем. В някои случаи, обаче, може да бъде алармиращ признаци на това, че има риск за плода.

До 1 от 4 (до 25%) от всички бременни жени имат някакво кървене през периода бременността. Други пък се оплакват от зацапване. Обикновено тези признаци се появяват в периода на имплантацията или се дължат на наместване на плацентата. Но може да са признак за спонтанен аборт или други усложнения с плода.

Когато бебето спре развитие в утробата преди 20-та седмица, говорим за спонтанен аборт. Понякога жени, които вече имат един или повече такива, могат да бъдат изключително разтревожени при появата на кървене, защото го свързват с предходните инциденти.

Зацапване и кървене през време на бременност – каква е разликата?

Кървене или зацапване може да се случи по всяко време. От момента, в който жената забременеете до такъв точно преди раждането. Зацапването от своя страна е вид леко кървене. Но докато при кървото капките са повече, при второто петната по бельото са по-леки. Или когато притокът на кръв е по-силен, изисква поставянето на превръзка, докато при зацапването няма как да пропие толкова много.

Кървене при бременност или зацапване – какво да правите?

Ако сте бременна за първи път, то повечето симптоми на вашето тяло са ви непознати. Сигурно, ако видите кръв по бельото, ще си запишете час за преглед. Но не бързайте. Преди това трябва да проследите следните неща:

 • Колко силно е кървенето, дали става по-обилно или намалява, колко превръзки сте използвали.
 • Забележете цвета на кръвта. Гинекологът често пита за това. Повечето предупреждават жените, че когато кървенето при бременност е алено червено, то може да е по-сериозно. И налага преглед. В случай, че е по-тъмно, най-вече става дума по-скоро за зацапване.
 • Не използвайте тампон, душ, нито правете секс, докато имате кървене.

Жената трябва да се консултира или посети гинеколога, ако има кървене при бременност, което:

 • Е доста силно;
 • Придружено с болка или спазми;
 • Протича със замаяност;
 • Води и до болка в корема или таза.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Зацапване и кървене в началото на бременността – нормално ли е?

Много лекари бързат да успокоят пациентките си, обяснявайки, че почти всяка жена има кървене при бременност или зацапване. Особено в началото, когато организмът още се пренастройва към новия живот, растящ в него.

Кървенето/зацапването по време на първия триместър е нормално. То може да бъде причинено от:

 • Полов акт;
 • Инфекция;
 • Имплантацията на ембриона – когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към лигавицата на матката (утробата) и започне да расте, това може да се познае по няколкото капки кръв на гащите;
 • Хормонални промени. Хормоните са химикали, произведени от тялото;
 • Промени в шийката на матката. Тя се отваря към матката, която се намира в горната част на влагалището.
 • Амниоцентеза или хорионбиопсия (CVS), са най-популярните тестове, които гинекологът назначава по време на бременността. Те могат да установят генетични аномалии при бебето. Тези промени в гените се предават на бебето от неговите родители. Могат да причинят спонтанен аборт и здравословни проблеми след раждането.
 • Тютюнопушене и кървене при бременност – има жени, които не могат да спрат цигарите. Но още след като видят положителния тест, е добре да откажат никотина. Неслучайно лекарите съветват приемът на цигарите да бъде прекратен няколко месеца преди започване на опити за зачеване.

Понякога кървенето или зацапването през първия триместър е признак на сериозен проблем, като:

Спонтанен аборт. Почти всички жени, при които има риск да не задържат ембриона, се появяват кървене или зацапване малко преди да се случи спонтанният аборт.

Извънматочна бременност. Тя е налице, когато оплодената яйцеклетка се имплантира, но не на точното място. Името й идва от това, ембрионът се намира и развива извън матката. Извънматочната бременност крие риск от сериозни усложнения за майката. Тя трябва да бъде прекъсната и не може да доведе до износване и раждане.

Моларна бременност. Когато в утробата се образува маса от тъкан (нещо като балончета с вода) вместо бебе. Според проучвания, това усложнение след зачеване е рядко – 1 на 1 700 случая. Но също протича с кървене при бременност.

Кървенето или зацапването по-късно през бременността може да бъде причинено от:

 • Тежка физическа работа;
 • Секс;
 • Преглед на гинеколога;
 • Проблеми с шийката на матката – инфекция,раствания, възпаление или цервикална недостатъчност (когато шийката на матката на жената се отваря твърде рано). При възпаление шийката е подута, зачервена, или по-болезнена.

Кървене при бременност в по-късен етап може да е признак на сериозен проблем като:

 • Преждевременно раждане – преди 37 седмица от бременността.
 • Плацента превия усложнение, при което плацентата се намира много ниско в матката. То я покрива цялата или част от шийката на матката.
 • Плацента акрета – плацентата расте в стената на матката, твърде надълбоко.
 • Отлепване на плацентата – тя се отделя от стената на матката преди раждането.
 • Разкъсване на матката – то става най-често при раждане, но рядко. Но може да се случи, ако имате белег в матката от предишно раждане със секцио (цезарово сечение) или друг вид операция на матката. При цезаровото сечение лекарят прави разрез в корема, за да извади бебето.

Лечимо ли е едно кървене при бременност?

Всичко зависи от основния причинител на кървенето. За да се открие той, жената трябва да се прегледа и направи някои изследвания, които гинекологът й назначи.

Най-добрият съвет, който една жена ще получи за кървене или зацапване при бременност, е да си почива. Това не означава да лежи постоянно, но да внимава да не се натоварва.

По препоръка на гинеколога, може да имате нужда от лекарство, за да предпазите бебето си от Rh заболяване. То се случва, когато се открие несъвместимост между кръвта на бременната и бебето. Затова е хубаво да знаете кръвната си група още преди да заченете. И след забременяване носите бележка с информация за нея заедно с останалата си документация. Въпросното Rh заболяване не е за подценяване и може да причини сериозни проблеми, сред които загуба на бебето.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

В случай, че имате леко зацапване или кървене при бременност, не позволявайте паниката да ви обземе. На първо време се отпуснете и полежете малко, после се обадете на вашия гинеколог. Ако все още работите, си вземете отпуск. Когато се движите повече или напрягате, особено с носене на тежко, има риск от спонтанен аборт.

След разговор с лекар наблюдавайте колко обилно е кървенето, дали е било краткотрайно или по-продължително и си записвайте. Ако се налага, си сложете превръзка на бельото, за да следите и цвета на капките. През това време бъдете по-внимателни с интимните гелове и вашия тоалет. И за предпочитане не използвайте тампони и се въздържайте от секс. Стане ли по-тежко кървенето, ще се наложи да влезете в болница, където в паталогично отделение ще следят вашето състояние и ви лекуват по-добре.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията Ви със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top