имси

ИМСИ – какво представлява?

ИМСИ или Интрацитоплазмено инжектиране на морфологично селектиран сперматозоид в яйцеклетката (IMSI), е метод, който се използва по време инвитро (IVF). Той осигурява детайлно изследване на всеки сперматозоид чрез неговото многократно увеличение. Така лекарите разграничават структурата на спермата. Това повишава успеваемостта от репродуктивното лечение.

По-просто казано, ИМСИ се извършва с помощта на микроскоп с цифрово изображение с голямо увеличение – до 6600 пъти. По този начин могат да се открият дефекти, които трудно се виждат при обикновено увеличение на (200 400 пъти). Чрез специалния контраст и обектив се селектират най-добрите сперматозоиди. В комбинация с ICSI (интрацитоплазмено спермално инжектиране), се осъществява оплождане на яйцеклетките. Това подобрява имплантационния потенциал на ембрионите и намалява риска от спонтанен аборт.

Кога се прави ИМСИ?

Така нареченото ICSI се извършва, когато лекарите открият тежко безплодие при мъжа. Провежда се успоредно с изкуствено оплождане за по-добър резултат. Но понякога процесът се проваля и няма положителен тест за бременност. За да помогнат на двойката при следващ трансфер, лекарите подбират най-добрите сперматозоиди чрез 3 до 10 пъти по-голямо увеличение. Те подобряват процеса на оплождане и развитие на ембриона.

Въпросното дигитално увеличение на сперматозоидите лекарите разграничава анормални от анормални сперматозоиди. ИМСИ позволява 6000 пъти увеличение на сперматозоидите, което ще помогне за по-точното им идентифициране и изключването им по време на процеса на оплождане на яйцеклетката. Структурно нормалната сперма се използва допълнително в процеса на оплождане по метода ICSI. Тази техника помага за микроинжектиране на повечето нормално изглеждащи сперматозоиди.

Техниката осигурява и по-добър резултат от традиционния метод за подбор на сперматозоиди за оплождане. Той оценява аномалиите при около 400 пъти увеличение.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

За кои пациенти е най-подходящо ИМСИ?

Интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоиди е за двойките, които имат един или повече неуспешни опита инвитро. Ако след първия трансфер няма бременност, лекарят може да назначи IMSI преди следващия.

Процедурата е особено препоръчителна при тежко мъжко безплодие, когато има ниск процент сперматозоиди с нормална морфология. Тя позволява на лекарите да установят кои от тях са нормални и кои анормални.

ИМСИ намира най-голямо приложение при:

 • неуспех от ICSI процедура;
 • висока ДНК фрагментация;
 • нисък процент на оплождане (20-30%) в предходен опит;
 • лоша морфология на сперматозоидите (под 4%);
 • липса или малък процент (0-20%) бластоцисти при предишен ембриотрансфер на ден 5;
 • висок процент бавно делящи делящи се и/или стационирали ембриони в предишен цикъл;
 • при пациенти с дългогодишен инфертилитет без установена причина.

Как работи IMSI?

Може да се каже, че процедурата е подобрена версия на ICSI. При традиционния метод ембриолозите избират най-нормално изглеждащите сперматозоиди чрез микроскоп Той увеличава спермата до 400 пъти. Докато при ИМСИ въпросното увеличаване е много по-голямо. Това дава възможност за много по-прецизна селекция на сперматозоидите. Чрез него специалистите откриват незначителни структурни промени в тях, подобряващи оплождането на яйцеклетката.

ИМСИ стъпка по стъпка:

 1. Лекарите провеждат първоначална селекция на спермата на мъжа от неговата прясна проба.
 2. Селекцията се извършва под микроскоп, който е 15 пъти по-мощен от обикновения.
 3. Вътрешната морфология на спермата се изследва с помощта на микроскоп; Лекарите изключват анормалните сперматозоиди на този етап веднага след прегледа.
 4. След изхвърляне на анормалните сперматозоиди се избират нормалните сперматозоиди. После се поставят в катетър.
 5. След това селектираните сперматозоиди се поставят в яйцеклетката, за да бъде оплодена тя.

Как се извършва лечението с ИМСИ процедура?

IMSI се извършва за разграничаване на нормалните от анормални сперматозоиди преди микроинжектиране. С помощта на мощен микроскоп с 600 пъти цифрово изображение се анализира ултраструктурата на спермата.

Дерматологът изследва изкривяването на ядрото и с ИМСИ анализира над 1000 морфологични знака. След като спермата е избрана за микроинжектиране, по-нататъшния процес е същият като цикъла ICSI.

Инвитро оплождане (ИМСИ/ИКСИ) – за кого е препоръчително и има ли ограничения?

IMSI е подходящо при мъже с:

 • Висок процент сперматозоиди с необичайна форма.
 • Предишна история на лоши резултати с предишен цикъл ICSI – IVF.
 • Малък брой сперматозоиди дори в нормалната сперматозоидна проба.
 • Хирургично възстановена сперма.

Лечението се препоръчва при жени с:

Неуспешен IVF цикъл.
История на спонтанен аборт и повтарящи се аборти.
Няма имплантиране в нормалното качество на яйцеклетката.
Етапът на бластоцитите се състои от няколко ембриона.

Методът не гарантира оплождане и развитие на добри ембриони на 100%, което зависи и от качеството на яйцеклетките.

ИМСИ – колко струва?

Ако сте правили едно или повече инвитро, знаете, че голяма част от процедурите не се поемат от Здравната каса. В повечето репродуктивни клиники у нас техниката се заплаща, дори и да има финансиране от Фонда за асистирана репродукция. И сумата, която двойката трябва да заплати, варира според техния актуален ценоразпис.

Интрацитоплазмено инжектиране на морфологично селектиран сперматозоид в яйцеклетката- предимства и недостатъци?

ИМСИ се назначава от лекарите, когато качеството на спермата е силно ниско. Също така се насочва с анамнеза за 2 неуспешни ICSI и 3 неуспешни инвитро цикъла. Процедурата отнема време и добавя до 1,5 до 5 часа в допълнение към процеса на изкуствено оплождане.

В сравнение с ИКСИ, методът може да доведе до многоплодна бременност. Според докладите, успеваемостта на ИМСИ е 66%, а тази на нормалното инжектиране на сперма е 33%. Основните предимства на техниката са:

 • Тя удвоява процента на бременност, намалявайки този на абортите с 60%.
 • В този случай се избира нормална сперма, намалявайки шансовете за спонтанен аборт.
 • Помага за определяне на фертилитета, като по този начин повишава плодовитостта и степента на бременност.

Основните недостатъци на ИМСИ не са много:

 • Изисква много време.
 • Процесът е доста скъп.
 • Води до многоплодна бременност в сравнение с ICSI.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Процедурата води до увеличаване процента на бременност от 30% на 60%. Подобрява степента на успех сред мъжете с репродуктивен фактор. Ето защо двойките с анамнеза за неуспешен IVF-ICSI цикъл и тези с неизяснено безплодие могат да се възползват от нея.

Ако имате един или повече неуспешни трансфера, то репродуктивният специалист може да промени вашето лечение. И ви назначи ИМСИ наред с някои генетични и имунологични изследвания. Преди да се случи това, той ще ви извика на консултация. На нея може да зададете своите въпроси и обсъдите всички предимства и недостатъци. Тогава е моментът, в който да споделите вашите притеснения и вземете заедно решение как да продължите.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top