свеж или замразен трансфер

Свеж или замразен трансфер – кой е по-добър?

Свеж или замразен трансфер – основната дилема пред много двойки, на които им предстои ин витро. Независимо дали им е за първи път или пореден, както жените, така и мъжете, желаят да узнаят при кой успеваемостта е по-голяма. Но репродуктивните специалисти трудно могат да им дадат еднозначен отговор. Причината е, че шансовете за имплантация зависят от редица фактори.

Преди повече от 40 години, когато е трансфериран първият в света ембрион, така нареченият свеж трансфер бе единствената опция. Но от тогава досега техниките за ин витро оплождане (IVF) претърпяват голямо развитие. Днес криоконсервацията – замразяването на ембриони за бъдеща употреба, се използва все по-често. Все по-развити са и културалната среда (в която ембрионът расте) и репродуктивни технологии за трансферирани на пресни и замразени ембриони. Може да се каже, че и двата вида се използват в клиниките редовно, но вторият тип е се предпочита по-често.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Каква е разликата между трансфер на свежи и замразени ембриони?

При стартиране на процедура жената бива подложена на стимулация. При нея от узрелите фоликули биват извадени определен брой яйцеклетки. В същия ден нейния партньор дава материал, с който да бъдат оплодени. Ако всичко е наред и се развиват добре, може да се предприеме свеж трансфер. Той става на трети или пети ден след осъществената пункция. Има и вариант за замразен трансфер, който може да бъде плануван за следващия цикъл или напред във времето.

Трансфер на пресен ембрион

От три до пет дни след пунктирането на яйцеклетките, се случва поставянето на свеж ембрион при пациентката. За целта преди това те се оплождат със семенна течност от мъжа или донор. Това става с лабораторни условия, като тяхното развитие по часове и дни се следи от ембриолози.

Основното предимство на един свеж ембриотрансфер е, че има само 5 дни между извличането на яйцеклетката и трансфера на ембриона в матката. Но за да се случи това, трябва да са налице няколко основни фактора. Ако нивото на прогестерона на жената е повишено, репродуктивният специалист трябва да отложи трансфера. Основният довод за това е, че то би повлияло негативно на имплантирането на ембриона. Има ли риск от хиперстимулация при пациентката, предизвикана от медикаментите, използвани за предизвикване на узряване на яйцеклетките, също не се препоръчва свеж трансфер. Той само може да застраши нейното здраве, но не и да доведе до положителен резултат.

Ако една жена има добър яйчников резерв, то може да й поставят един или повече свежи ембриони, а другите да бъдат замразени за последващи процедури. Така те могат да бъдат размразени в бъдеще, когато се налага нов трансфер.

Замразен ембриотрансфер (ЗЕТ)

Размразяването на ембриона дава възможност на жените да забременеят без да преминават отново през целия процес на една инвитро процедура. Така си спестяват някои изследвания, които вече имат, стимулация и пункция. А това им спестява време, пари и излишен стрес. Процедурата по витрификация (вид замразяване) на ембриони е технологично усъвършенстван процес, който най-често използват репродуктивните специалисти у нас. Смята се, че успеваемостта от размразен ембриотрансфер е същата като тази при свеж.

Трансферът на размразени ембриони обикновено се извършва 6-8 седмици след замразяването им. Но разбира се, той може да се случи и след година и повече време. Всичко зависи от лечението на мъжа и жената. Когато той бива насрочен, на пациентката се дават лекарства. Тяхното основно действие е да имитират естествения менструален цикъл. За да се оптимизира имплантацията, датата се координира с него. Допълнително, за по-голяма успеваемост, може да се направи проследяване на имплантационния прозорец – за откриване на най-подходящото време за поставянето на ембриона/те при ЗЕТ.

Какво се препоръчва преди ЗЕТ?

Преди да се случи замразения трансфер, двойката може да пожелае да изследва всеки ембрион за генетични аномалии. За целта е необходим предимплантационна генетична диагностика (PGT) се извършва малко след извличането на яйцеклетката и нейното оплождане, както преди същинското замразяване. Той не се поема от Здравната каса у нас и средната му цена в повечето клиники у нас е от порядъка на 650 лв. за един ембрион.

При PGT ембрионът/те се биопсира/т – взима се малка проба, която съдържа ДНК и се оценява за хромозомни и генетични аномалии. След като PGT е завършен, ембриологът може да избере само хромозомно нормални ембриони за трансфер. Обикновено те се определят като балансирани и стават за ЗЕТ, докато така наречените небалансирани не се препоръчват за поставяне в матката. Или по-просто казано, това изследване е важно и показва кои ембриони са годни, за да има не само имплантация, но и успешна бременност, която да завърши с раждането на здраво дете.

Хубавото е, че замразените ембриони могат да се съхраняват за неопределено време. Така например, ако жената желае да запази плодовитостта си поради своята възраст, лечение на рак или други причини, могат да бъдат създадени ембриони, които да се пазят с месеци или години. И да се ползват по-късно, когато тя е готова за замразен трансфер.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Трансферът на ембриони е един от най-важните етапи от ин витро лечението. Но имплантацията не зависи само от него. Други фактори, които могат да повлияят, е качеството на ембрионите, здравословното състояние на майката, поставянето на лепило за захващането им, вливането на някои медикаменти, приемът на прогестеронови препарати и други.

Много често част от ембрионите спират развитие преди свеж или замразен трансфер. Причините за това са много и трябва да бъдат обсъдени с лекуващия лекар. Размразяването също крие някои рискове и може да доведе до загиване на ембрион/ембриони непосредствено преди поставянето им в матката.

За съжаление, нито един от трансферите не гарантира 100% забременяване. Ето защо преди планирането им трябва да обсъдите с вашия лекар всички стъпки, които ще предприемете, за да увеличите шансовете за зачеване ин витро.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top