забременяване след отпушване на тръбите

Забременяване след отпушване на тръбите – какви са шансовете?

Маточните тръби имат важна роля за зачеването и протичането на нормална бременност при една жена. Не функционират ли правилно и се установи запушване, това води до безплодие и безброй неуспешни опити.

Фалопиевите тръби свързват яйчника (в който се съхраняват и растат яйцеклетките) с матката (утробата), където оплодената яйцеклетка се развива в бебе (фетус). Обикновено спермата на мъжа минава по тръбите за да стигне до яйцеклетката и я оплоди. Но когато те са увредени или запушени, този процес е възпрепятстван. Това повишава риска от извънматочна бременност.

В случай, че тръбите на жената са запушени или увредени, може да се извърши операция – за отваряне или възстановяване на запушена или повредена тръба(и).

Прогнозата ще зависи от причината предизвикала увреждане на тръбите

Инфекции или операции в корема или таза са сред най-честите причини за запушване на тръбите чрез образуване на сраствания (белези). Те могат да бъдат между края на тръбата и яйчника, вътре в тръбата или напълно да блокират тръбите. Две често срещани инфекции – хламидии и гонорея, предавани по полов път, могат да увредят тръбите. Понякога и инфекции, различни от горепосочените, могат водят до увреждане. Например, туберкулозата, въпреки че вече се среща много рядко.

Увреждането на тръбите може да бъде причинено и от руптура (спукване) на апендикса. Въобще, всяка операция в областта на корема или таза, включително премахване на фиброиди или операции за кисти на яйчниците, също могат да причинят белези. Тогава срастванията са предимно около тръбата и предизвикват нейното усукване.

Ендометриозата е друга причина за увреждането на фалопиевите тръби на жената. Тя е често срещано гинекологично заболяване, при което пациентките усещат болка в таза, по време на секс или по-болезнен цикъл. И често имат проблеми със забременяването от първия път.

Може ли увредени/запушени тръби да бъдат отпушени напълно?

Успехът на възстановителните интервенции зависи от това до каква степен е запушена или увредена една тръба. При проблема се използват различни хирургични техники, в зависимост от местоположението му. Ако е възможно, при операцията се отваря каналът на тръбата и се премахва белегът. Може и да се създаде нов отвор – от външната страна на тръбата (най-близо до яйчника). Има и вариант за така нареченото канюлиране – отваряне на тръбата отвътре.

Ако запушването е в края на тръбата, най-близо до яйчника, операцията се извършва с:

 • Лапароскопия (чрез телескоп, поставен през малък разрез, направен през пъпа);
 • Лапаротомия (традиционна операция, извършвана чрез много по-голям разрез, направен в корема).

И двете операции се извършват, докато жената е под анестезия. Ако запушването на тръбите е вътре в тръбата, която е най-близо до матката, тогава се използва хистероскопия (телескоп, поставен през шийката на матката и в матката) за поставяне на малка тръба (канюла) покрай запушването. Това обикновено се прави заедно с лапароскопията.

Забременяване след операция на маточните тръби – възможно ли е?

Има шанс, но резултатът зависи от три основни фактора:

 • степента на увреждане на тръбите;
 • качеството на семенната течност на партньора;
 • възрастта на жената.

Когато фалопиевите тръби са силно повредени или останат запушени дори след операция, жената не може да забременее по естествен път. Единственият начин за създаване на потомство е чрез инвитро оплождане (IVF). То се препоръчва както при заболяване на тръбите, така и при нисък брой качествени сперматозоиди. При него пациенката минава през стимулация, след която се извършва пункция за изваждане на нейните яйцеклетки. След което те се оплождат с материал на мъжа и се наблюдават в лабораторни условия. Ембрионите могат да се прехвърлят в матката на трети или пети ден след това. Ако се осъществи имплантация, то шансовете за успешна бременност са големи, като всичко зависи от съпътстващите заболявания на жената и нейното здравословно състояние в момента.

Кой е най-големият риск след оперативно възстановяване на проходимостта на тръбите?

Съществуват няколко, като най-големият е възможността за извънматочна бременност. Тя може да бъде доста опасна за майката. Ето защо, ако една жена с увреждане/запушване/операция на тръбите забременее, трябва да посети своя гинеколог веднага. И правилното й лечение ще предотврати евентуални усложнения.

Най-често срещаните симптоми при извънматочна бременност са нередовен цикъл и болка в долната част на корема. Те са по-осезаеми особено в по-късните етапи. Ако жената не се лекува навреме, се получава спукване, причиняващо кръвоизлив, който дори може да завърши със смърт.

Други рискове, свързани с операция за отпушване на фалопиевите тръби, са същите като и при всяка друга операция. Те включват възможността за кървене; увреждане на други органи (части на тялото) като кръвоносни съдове, пикочен мехур и черва; развитие на нов белег; реакция към анестезията; или нужда от кръвопреливане.

Какви са шансовете за забременяване при отделните случаи?

 • Ако пациентката има много малко сраствания (белези) между тръбите и яйчниците, като самите тръби изглеждат здрави, шансовете й да забременее са доста добри.
 • При по-сериозни срасвтания или по-уголемени стени на маточните тръби, то процентът намалява. И най-доброто лечение за зачеване и раждане на здраво дете е инвитро.
 • Ако едната тръба е запушена, а другата е напълно здрава, жената също има добри шансове за забременяване. В този случай може да се направят инсеминация или инвитро.
 • При запушена тръба, която е пълна с течност (хидросалпингс) и стените на тръбите изглеждат тънки, не е много добре. Тогава инвитро може да е най-доброто лечение, водещо до забременяване. За да се увеличат шансовете, може да се наложи лекуване или отстраняване на запушената тръба.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Ако правите опити за забременяване и повече от 6 месеца до година нямате положителен тест, се обърнете към репродуктивен лекар. Може причината да е запушване или увреждане на фалопиевите тръби. Те се установяват чрез така наречената цветна снимка или използването на специална пяна (Ex foam). Те показват каква е пропускливостта и на двете тръби.

В случай, че имате увредени или запушени тръби, вашият лекар ще ви предпише най-доброто лечение, съобразено със здравословното ви състояние. Ако при мъжа има проблемна спермограма, то най-добрият вариант е инсеминация или инвитро оплождане.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията ви със специалист.

2 коментара по “Забременяване след отпушване на тръбите – какви са шансовете?”

 1. Здравейте, на 47 съм. След извънматочна бременност получих спукване на тръбата и не мога да забременея. Казват, че всичко уж било ОК, на май не е така. Какво да предприема? Нямаме възможности за инвитро.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Съжаляваме за случилото се. С напредването на възрастта на жената основното предизвикателство започва да бъде способността за производството на качествени и годни за оплождане яйчеклетки. Въпреки че е възможно, естественото зачеване на възраст над 45 е по-трудно и бременността над тази възраст крие повече рискове. Утежняващ фактор при Вас е и предходната извънматочна бремеменност. За съжаление статистиката показва, че в тези случаи има повишен риск това да се повтори и с другата тръба. Разбираме напълно, че инвитро процедурата е скъпоструваща и, още повече, трябва да бъде много добре обмислена с оглед на шансовете за успех спрямо рисковете, които крие. Все пак Ви препоръчваме да направите една консултация с център по репродуктивно здраве, преди да вземете окончателно решение.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top