Инвитро-ембриони

Методи за асистирана репродукция – II. Част

В първата част на статията – „Въведение в методите за асистирана репродукция“, можете да откриете повече информация за това какво представляват АРТ процедурите. Тя ще Ви даде и подробна информация за методите: Стимулация на яйчниците и Вътрематочна инсеминация.

В настоящата, втора част на статията са разгледани в детайли и останалите методи на асистирана репродукция. На долните редове ще откриете повече информация за Вътрематочна инсеминация с донорска сперма, Класическо инвитро оплождане и Инвитро оплождане с донорски яйцеклетки, Интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди и Преимплантационна генетична диагностика.

Вътрематочна инсеминация с донорска сперма

Вътрематочната инсеминация с донорска сперма се прилага в хода на лечение на:

 • Двойки, при които е налице мъжки фактор и неуспех в предходни опити за оплождане посредством друг метод на асистирана репродукция,
 • Жени, чиито партньори са носители на генетично или друго заболяване, което би могло да се предаде на плода и да застраши развитието му,
 • Жени, които нямат репродуктивен проблем, но по една или друга причина нямат мъж до себе си, с когото да изградят семейство към момента на вземане на решение за осъществяване на процедурата.

Донори на сперматозоиди

Мъжете, които стават донори на сперматозоиди, правят това анонимно и безвъзмездно. Комуникацията се извършва с лекар-специалист – уролог или андролог.

Изисквания 

Те трябва да отговарят на редица изисквания.

 • Възраст: между 18 и 35 години
 • Нормални спермални показатели, доказателство за отлично репродуктивно здраве (съгласно възгледите на Световната здравна организация)
 • Не страдат от хронични и наследствени заболявания
 • Не са поставяни под запрещение
 • Подлагат се на изследвания за HIV (СПИН), HBV (Хепатит B), HCV (Хепатит C), Сифилис и Хламидия, които е необходимо да са с негативен резултат със задна дата до три месеца преди осъществяване на даряването.

Едва когато лицата, желаещи да се включат в донорска програма, отговарят на всички гореописани изисквания, те биха могли да бъдат одобрени за донори. За подбора на донори обичайно са отговорни екип от лекари и биолози. Те работят в съответната клиника или медицински център за асистирана репродукция.

Право на отказ

Всеки донор би могъл да преосмисли решението си. Тогава той отказва семенната проба да се използва за целите на метода за асистирана репродукция. Това правило важи в случаите, в които тя все още не е използвана.

Даване на проба

Отделянето на семенна течност се осъществява посредством мастурбация. Задължително условие е въздържание в продължение на два до пет дни преди посещението в клиниката/ медицинския център.

Съхранение на сперматозоидите

Сперматозоидите се замразяват и се поставят под карантина за минимум 180 дни. По този начин се намалява рискът от заразяване. Така единствено пречистена и „здрава“ сперма ще бъде поставена вътре в матката на жената, подложила се на вътрематочна инсеминация.

Процедура по вътрематочна инсеминация

Самата процедура се извършва непосредствено преди овулация чрез тънка тръбичка (катетър).

Жената сама може да избере кой да бъде донорът. Предоставя ѝ се подробно описание на всеки от одобрените кандидати, което да помогне за вземането на решение. 

Списъкът включва:

 • Физически характеристики – телосложение, цвят на очи, коса и др.
 • Степен на завършено образование
 • Интереси
 • Хобита

Давайки съгласието си да се превърне в донор, мъжът се отказва от всички правни и финансови отговорности, които биха възникнали за него към бъдещото бебе.

Инвитро оплождане (IVF)

Що е то „ин витро“?

Терминът „Ин витро“ в превод от латински език означава „в стъкло“. Затова и бебета, родени посредством този метод на асистирана репродукция, често са наричани „бебета в епруветка“.

Инвитро е процедура за изкуствено оплождане, при която оплождането на зрялата яйцеклетка се случва извън тялото на жената. Сперматозоидите сами си прокарват път до яйцеклетката и един от тях прониква в нея. Важно е семенната течност, предоставена от мъжа, да е със здравословни параметри (мобилност, брой, концентрация, морфология и др.) Оплодените яйцеклетки остават извън женското тяло до развитието на млади ембриони. След като те са налице, се пренасят в матката на жената посредством ембриотрансфер.

 • Цялостна грижа за репродуктивното здраве на жената в подготовка за инвитро
 • Подобряване на спермалните показатели при мъже в подготовка за инвитро процедура
 • Омега 3 мастни киселини от клиничен клас, в подкрепа на репродуктивното здраве

Кога е необходимо ин витро оплождане?

Инвитро оплождането е метод за асистирана репродукция, прилаган при двойки, при които бременност по естествен път не настъпва в срок до 18 месеца след опити без предпазване в най-фертилните дни.

До него се прибягва най-често в следните случаи:

 • Запушени (непроходими) или (частично) отстранени фалопиеви тръби
 • Силно влошени спермални параметри, съгласно направена спермограма (подвижност, брой, морфология, концентрация и др.)
 • До 6 на брой неуспешни опита за вътрематочна инсеминация

Броят им варира в различните медицински центрове, като най-често са между минимум 3 и максимум 8.

 • Жени в напреднала възраст, над 38 години
 • Силно намален/ изчерпан яйчников резерв – както с намалено качество, така и понякога с намалено количество на яйцеклетки
 • Доказано наличие на имунологичен проблем в една двойка
 • Остра форма на ендометриоза при жената

Инвитро оплождането би могло да бъде ефективен метод на асистирана репродукция в почти всички случаи. Изключение правят случаите на безплодие при жената, породено от анатомични проблеми на матката.

Екип

Медицинският екип, който подкрепя и двамата представители на двойката през цялата процедура по инвитро оплождане, не е малък.

Състои се от:

 • Лекар акушер-гинеколог – Той има задълбочени познания и в областта на ендокринологията
 • Ембриолог – Лекар или биолог
 • Медицинска сестра (акушерка) – Тя координира процедурите и следи стриктно за спазването на реда
 • Консултант-психолог
 • Специалисти в областта на микробиологията и хормоналните изследвания.

Показатели

Ето и кои са едни от най-важните показатели, определящи необходимостта от назначаване на процедура по ин витро оплождане.

 • Възраст на партньорите и най-вече на жената
 • Продължителност на безплодието
 • Шансове за зачеване в зависимост от индивидуалните показатели.

Важно е партньорите в една двойка да са наясно, че вероятността за забременяване при жената започва да намалява след 30 години. Тя е и особено ниска след навършването на 40 години.

Преди окончателно вземане на решение за провеждане на процедура по инвитро оплождане се извършва изследване на яйчниковия резерв на жената. Състоянието на яйчниците се оценява чрез измерване на фоликулостимулиращия хормон на третия ден от менструалния цикъл.

Стимулация

Инвитро оплождането е свързано със свръхстимулиране на яйчниците. По този начин се стимулират много на брой фоликули, във всеки от които се развива яйцеклетка. Стимулацията става посредством фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон, които се отделят от хипофизната жлеза. Когато фоликулите се спукат, налице са средно между 7 и 10 яйцеклетки. Потенциално, всяка една от тях може да бъде оплодена и да се развие в ембрион. Имплантирането на ембрионите в матката се нарича ембриотрансфер (ET). При успех на процедурата, той води до бременност и развитие на плода до раждането на бебето.

Инвитро процедури на естествен цикъл

Съществуват и инвитро процедури на естествен цикъл, при които жената не приема допълнителни стимулиращи хормонални препарати. Вместо това, се проследява естественият процес на овулация чрез ултразвук. Определят се стойностите на лутеинизиращия хормон.

Успеваемост

Много вероятно е обаче да се наложат повторения на инвитро процедурата на естествен цикъл. Причината е по-ниската степен на изкуствена стимулация и развитието на една-единствена яйцеклетка в рамките на един цикъл.

Изследвани параметри

През целия период на стимулация на яйчниците, състоянието на жената се проследява чрез кръвни тестове, които изследват нивата на естроген в тялото. Правят се и ултразвукови изследвания, проследяващи как се развиват фоликулите – брой и големина.

Това наблюдение се извършва ежедневно до узряването на фоликулите.

Пункция на фоликулите

Когато фоликулите узреят, следва пункцията на фоликулите (спукване). По този начин яйцеклетките се изваждат от женското тяло (аспирация на яйцеклетките). Не всеки фоликул съдържа яйцеклетка, а някои яйцеклетки е възможно преждевременно да са спрели своето развитие.

Пункцията на фоликулите продължава между 15 и 40 минути. След товае необходимо жената да почине около час преди изписване. В някои случаи процедурата се извършва чрез упойка.

Оплождане

Извадените яйцеклетки се пренасят в изолирана среда (инкубатор), която благоприятства по-лесното оплождане от сперматозоидите. Те се поставят на едно място със сперматозоидите и по естествен път те биват оплодени.

В резултат, оплодената яйцеклетка се превръща в развиващ се ембрион, който е важно да се отглежда в строго определени условия.

 • Постоянна температура
 • Контрол на влажността и нивото на въглероден двуокис

Средно около 65% от яйцеклетките биват оплодени и само част от тях започват естествения процес на делене. В зависимост от възрастта на жената, между два и четири ембриона се връщат в матката и същият брой биват замразени.

В случай, че първият ембриотрансфер се окаже неуспешен, при втори опит и след размразяване се използват замразените ембриони.

Инвитро оплождане с донорски яйцеклетки

Използването на донорски яйцеклетки в рамките на процедура по инвитро оплождане се налага често в някои от долуизброените случаи.

 • При жени със силно намален или изчерпан яйчников резерв
 • При жени, страдащи от генетично заболяване, което би могло да се предаде на плода
 • При жени, чиито яйчници или част от тях са оперативно премахнати.

Донор на яйцеклетки 

Донор би могла да бъде както непозната жена-доброволка, така и роднина (сестра, братовчедка).

Съгласно последните изменения на Наредба №28 от 20.06.2007 г., отнасяща се за дейности по Асистирана репродукция, жени до 51 години включително могат да се подложат на процедура по инвитро оплождане с донорски яйцеклетки.

Подбор

Дарителките на яйцеклетки трябва да отговарят на същите изисквания като мъжете-дарители на сперматозоиди, с някои разлики. Трябва да: 

 • Имат поне едно живородено дете
 • Се подложат на микробиологично изследване до 30 дни преди акта на даряване, чийто резултат да бъде отрицателен
 • Са на възраст между 18 и 34 години, когато даряването е неродствено, или от 18 до 38 години при родствено даряване.

Подборът на донори на яйцеклетки отново се осъществява от лекари и биолози, работещи в съответната клиника/ медицински център. Веднъж дарени, яйцеклетките биха могли да се оплодят веднага или да бъдат замразени.

Интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди (ICSI)

Процедурата по интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди е много сходна с процедурата по инвитро оплождане.

Разликата се крие в директното поставяне на здрав сперматозоид в яйцеклетката, вместо оплождането да стане по естествен път – произволно от един от множеството сперматозоиди. Това става чрез микропипета (игла), която улавя и засмуква единичен сперматозоид. Процедурата се извършва от ембриолог под микроскоп.

Кога се прилага Интраплазмено инжектиране на единични сперматозоиди?

Методът е прилаган при двойки, в които:

 • Мъжът има малък брой сперматозоиди
 • Сперматозоидите са със слаба подвижност или увредена морфология
 • Мъжкият семепровод е повреден или липсващ
 • Мъжът е претърпял вазектомия.

Процедура ICSI

И в този случай е необходимо извършването на пункция на фоликулите. В резултат, зрелите яйцеклетки се изваждат от тялото на жената. Лекарят инжектира поотделно всеки от сперматозоидите, извлечени от мъжкия еякулат, директно във всяка яйцеклетка.

По този начин се подпомага успешното оплождане по изкуствен път.

Подготовка на яйцеклетките

Самите яйцеклетки се подготвят предварително за процедурата, като обкръжаващата ги маса от клетки се отстранява. Така тя се позиционира по най-подходящия начин преди самото инжектиране. С помощта на микропипети, яйцеклетката се придържа неподвижна от едната страна. От другата – чрез микропипетите се въвеждат сперматозоидите.

Сперматозоиди

Качеството и морфологията на сперматозоидите трябва да са максимално добри. По този начин ще се повиши възможно в най-голяма степен шансът за успех на приложения метод.

Сперматозоидите могат да произлизат както от спермата на мъжа в една двойка, така и от донорска сперма. В случаите, в които в спермата на мъжа липсват сперматозоиди, те могат:

 • Да бъдат извлечени от мъжкия епидидим
 • Да се извлекат директно от тестиса, посредством:
  – Процедура по подкожна аспирация (PESA) или 
  – Екстракция, посредством оперативно взимане на тъкан от тестисите (TESE).

Съществуват и методи за инжектиране на незрели сперматозоиди в женските яйцеклетки в случаите, в които има по-тежки отклонения от сперматогенезата.

Такива са ELSI, ROSI, които се прилагат след предходните две. Те заместват процедурата по интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди (ICSI).

Оплождане

Отново, между два и пет дни са необходими, за да се случи оплождането и да се образува ембрион. Той се имплантира в матката с помощта на тънък пластмасов катетър.

Преимплантационна генетична диагностика (PGD)

Чрез прилагане на този метод е възможно диагностицирането на генетично заболяване в ембриона. То би могло да е налице при двойки, които или са носители на генетично заболяване, или са изложени на висок риск от предаването му.

Процедура по преимплантационна генетична диагностика

Извършването на процедурата започва на третия ден след инвитро фертилизация. Тогава се прави биопсия на ембриона и от него се извличат единични клетки. На тях им предстои да се подложат на молекулярна диагностика. Самата биопсия се извършва под микроскоп, с помощта на микропипета, с която се позиционира ембриона. Същевременно, с лазер или киселинен разтвор, обвивката на ембриона се пробива и засмуква една-единствена клетка. Именно тя впоследствие ще се използва за генетична диагностика.

За кого е подходяща?

Преимпламнтационната генетична диагностика се прилага не само при двойки с репродуктивни проблеми. Подходяща е още и за:

 • Двойки, които поради неустановена причина са имали неколкократни спонтанни аборти с установена аномалия на плода
 • Двойки с генетични аномалии и предразположеност към някои по-сериозни заболявания
 • Двойки, преминали през две или повече неуспешни инвитро процедури.

Изисквания

Необходимо е възрастта на майката да бъде над 34 години, а възрастта на родителите – над 39 години.

Процедурата помага за:

 • Зачеването и развитието на здрав плод, без увреждания
 • Раждане на здраво дете
 • Успешна поредна процедура по инвитро оплождане и др.

Постарахме се да Ви представим най-важната информация за основните методи за асистирана репродукция. В допълнение към първата и втората част на статията, в следваща статия ще публикуваме и интервю с едно от прекрасните момичета на Сдружение „Зачатие“. Това е една силно емоционална лична история, която със сигурност ще Ви просълзи и усмихне едновременно!

Постарахме се да съберем на едно място, в общ списък, и всички инвитро центрове, съществуващи към момента в България. Надяваме се да попаднете на точното място и специалист, за да сбъднете своята мечта! 

Източници:
Асистирана репродукция по метода ИКСИ (ICSI), www.zachatie.org
Асистираните репродуктивни методи, www.zachatie.org
Вътрематочна инсеминация с донорска сперма, New Life Fertility Center
Вътрематочна (интраутеринна) инсеминация, www.zachatie.org
Донорска програма, МЦ „Радост“
Донорска програма, МЦ „Св. Иван Рилски“, гр. Тутракан
Имате ли проблем със забременяването? Кога да започнете да се тревожите?, www.zachatie.org
Ин Витро (IVF): индукция на овулацията, www.zachatie.org
Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI) – част 1, Мама, татко и аз.bg
Интраутеринна инсеминация (IUI), Ин витро център Димитров
Какво е ПГД (преимплантационна генетична диагностика)?, www.zachatie.org
Кой трябва да се лекува чрез IVF (или ICSI) и IUI?, www.zachatie.org
IUI – ИНТРАУТЕРИННА ИНСЕМИНАЦИЯ, МЦ Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ Плевен
PGD, СБАЛАГРМ „София“
PGD/ PGS – акценти, МЦ „Д-р Щерев“
What is assisted reproductive treatment (ART), VARTA.org

Публикувано в

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top