поликистозни-яйчници-лечение

Лечение на поликистозни яйчници (ПКЯС)

Какво представляват поликистозните яйчници?

Синдромът на поликистозните яйчници, известен още като състоянието поликистоза на яйчниците, е сред най-често срещаните причини за неуспех в опитите за зачеване и безплодие при жената. Състоянието е свързано с ендокринен и хормонален дисбаланс, а основните критерии за наличието му са липсата на овулация (ановулация) и повишени на нива на мъжки хормони в женското тяло (андрогени). Разбира се, това не са единствените показатели, по които може да се определи състоянието поликистозни яйчници.

Според множество изследвания, проведени от 1935 г. до днес, Синдромът на поликистозните яйчници се характеризира освен с ановулация, и с наличието на малки кисти върху яйчниците. Оттам идва и името на състоянието.

Въпреки това всеобщо схващане, кистите не винаги се оказват определящи при Синдрома на поликистозните яйчници. Съществуват изследвания, доказващи, че състоянието може да се прояви и без наличието им. То е по-скоро ендокринно и метаболитно заболяване, което далеч не засяга единствено женските яйчници. Именно поради тази причина някои специалисти предпочитат да наричат състоянието Метаболитен репродуктивен синдром.  

Лечението на поликистозните яйчници е напълно възможно и до голяма степен зависи от индивидуалното състояние на жената. То се назначава от специалист и е съобразено с причините, влияещи върху състоянието.

Причини за появата на поликистозни яйчници

Причините за появата на Синдрома на поликистозните яйчници остават по-скоро неясни и до днес все още никой не знае със сигурност какви са те. Категорично обаче в основата им стои хормоналният дисбаланс при жената. В зависимост от това кои хормони се намират извън своя здравословен баланс, са възможни различни проявления на състоянието. С тях се свързват и някои често срещани заблуди, превърнали се в митове за Синдрома на поликистозните яйчници.

За да се характеризира правилно състоянието и, за да бъде назначено правилно лечение на поликистозните яйчници, през 2003 г. експертите въвеждат, актуална и до днес, дефиниция за Синдрома. С нея те въвеждат и т.нар. Ротердамски критерии, според които, за да се диагностицира Синдром на поликистозните яйчници, трябва да са налице поне два от следните три симптома:

  • Олиго-
    или ановулация (Нередовна или изцяло липсваща овулация)
  • Клинични
    или биохимични признаци за хиперандрогенизъм (повишени нива на мъжките хормони)
  • Поликистозни
    яйчници.

Въпреки неяснотата около възникването на състоянието, три неща са смятани от специалистите за основни фактори за неговата поява. Според тях, именно те могат да доведат до евентуални затруднения в опитите за зачеване и до развитие на Синдром на поликистозните яйчници. Ето кои са те:

Тези три фактора обикновено са в тясна взаимовръзка помежду си. Появата на всеки един от тях, би могла да доведе до развитието на останалите и да наруши цялостното здравословно състояние на жената.

За да се намалят последствията от тях върху репродуктивното здраве на жената, много често лечението на поликистозни яйчници се комбинира с балансирана диета и цялостна промяна в начина на живот.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Начин на хранене и значение на храната при лечение на поликистозни яйчници

Много често причината за възникване на ендокринните заболявания се крие в недотам здравословния начин на живот и храненето. Неслучайно при назначаване на лечение на поликистозни яйчници, специалистите съветват и за промяна в начина на хранене. Според голяма част от тях, именно това е един от най-ефективните начини за справяне с проблема.

Балансираната диета значително подобрява състоянието и засилва ефектите на лечението на поликистнозни яйчници. Причината за това се дължи на факта, че усвояването на приеманата храна неминуемо влияе върху хормоналния баланс в организма. Правилното и здравословно хранене не само регулира телесното тегло, но и подобрява метаболизма, и оказва влияние върху цялостното състояние на организма.

Както споменахме инсулиновата резистентност е сред основните фактори, на които Синдромът на поликистозните яйчници дължи своята поява. Диета, изключваща рафинираните въглехидрати от дневното меню ще балансира нивата на инсулин в тялото и значително ще подобри състоянието Ви.

Натуралните и нерафинирани храни, богати на фибри също са важна част от здравословната диета при поликистозни яйчници. Храни като броколи и карфиол са силно препоръчителни при лечение на поликистозни яйчници, поради тяхното високо съдържание на калций и минерали.

Сред останалите храни, които е добре да бъдат включени в здравословната диета при поликистозни яйчници са ябълките, канелата, спанака и боровинките, които са и най-силния естествен антиоксидант.

При някои жени обаче промяната в начина на живот не винаги дава търсения резултат. В тези случаи се назначава лечение, потискащо производството на излишните количества андрогени в тялото. Разбира се, медикаментозното лечение на поликистозни яйчници не замества необходимостта от здравословно хранене и балансирана диета.

Медикаментозно лечение на поликистозно яйчници

Най-често прилаганият метод за лечение на поликистозни яйчници и нормализиране на хормоналния баланс, е с помощта на хормонални контрацептиви или т.нар. противозачатъчни таблетки.

Съществуват два вида хормонални противозачатъчни таблетки, в зависимост от особеностите на своя състав. Единият вид съдържат в себе си само прогестини, а другият – комбинация от естроген и прогестин. Комбинираните препарати са по-ефективни при лечение на поликистозни яйчници и други състония, но не са подходящи за жени, чувствителни към естроген.

Пероралните контрацептиви намаляват симптомите на Синдрома на поликистозните яйчници и нормализират менструалния цикъл. Те намаляват производството на андрогените и регулират хормоналния баланс в женския организъм. Всички тези свойства на противозачатъчните таблетки оказват благоприятно влияние върху Синдрома на поликистозните яйчници. Лечение с тях обаче, би противодействало върху опитите за забременяване, ако двойката е решила да прави такива. Това е така, тъй като хормоналните контрацептиви действат като предотвратяват появата на овулация.

На жените, правещи опити за забременяване, репродуктивните специалисти предписват хранителни добавки или лекарства с точно обратното действие – предизвикващи овулация. Пример за такъв тип лечение на поликистозни яйчници са терапиите с Кломифен цитрат и гонадотропини.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Кломифен цитрат

Кломифен цитратът е известен още под името кломид или клостилбегит. Той е антиестроген, който действа върху хипофизната жлеза като я кара да освободи хормоните, необходими за стимулиране на овулацията.

В проучване, проведено през 2005 г., учени доказват ефективността на кломифен цитрата върху жени с проблеми с овулацията. Резултатите показват, че при 73% от тях е установена овулация след приема на 50-250 мг кломид в рамките на 5 дни. Настъпилите бременности след терапията са 36%.

Гонадотропини

Гонадотропините са инжектируем клас хормони, често предписвани за лечение на поликистозни яйчници на жени, правещи опити за зачеване. Те включват в себе си Фоликулостимулиращ (FSH) и Лутеинизиращ (LH) хормон.

Те оказват влияние директно върху яйчниците и стимулират растежа и развитието на яйцеклетки в тях. Лутеинизиращият хормон в гонадотропините предизвиква отделянето на зрелите яйцеклетки от фоликула и по този начин стимулира овулацията.

Витамини и минерали за лечение на поликистозни яйчници

Витамин B8 или т.нар. инозитол, е водоразтворимо вещество, подобно на витамин, което човешкото тяло произвежда по няколко грама на ден. Инозитолът е отговорен за разграждането на мазнините в тялото и подпомагането на функцията на нервната система.

Неговата единствена активна форма е мио-инозитолът. Той се синтезира от тялото чрез фосфорилирана глюкоза и се използва като канал за предване на нервни импулси до мозъка.

Освен това мио-инозитолът има голяма ефективност при невъзможно предизвикване на овулация. Това, както и ефектът му върху хормоналния баланс, прави мио-инозитолът едно от най-ефективните вещества при лечение на поликистозни яйчници.

Той повишава нивата на прогестерон и подобрява инсулиновата чувствителност. Освен това действа благоприятно върху качеството на яйцеклетката и възстановява редовната овулация. Всички тези негови свойства, превръщат мио-инозитола в една от най-ефективните, познати до момента добавки за лечение на поликистозни яйчници.

Другата позната форма на инозитола е Д-хиро-инозитол. Той се преобразува в тялото от мио-инозитола и не присъства в толкова големи количества, колкото е концентрацията на мио-инозитол. При по-голямата част от жените, диагностицирани със Синдром на поликистозните яйчници, е установен недостиг на Д-хиро-инозитол. Той, също като мио-инозитола подобрява функцията на яйчниците и поддържа здравословните нива на тестостерон и холестерол в организма. Поради тази причина, комбинираният прием на мио-инозитол и Д-хиро-инозитол е доказано по-ефективен при лечение на поликистозни яйчници.

Лечение на поликистозни яйчници с билки

Витекс (Vitex agnus-castus)

Алтернатива на медикаментите за лечение на поликистозни яйчници, и често предписвани от специалисти, са някои лечебни растения. Сред естествените средства за справяне със симптомите на Синдрома на поликистозните яйчници е билката Витекс (Vitex agnus-castus). Позната още под името Аврамово дърво, билката има свойството да регулира женските полови хормони и да възстановява хормоналния баланс в женското тяло.

Витексът насърчава отделянето на Лутеинизиращия хормон и стимулира появата на овулация. Той има особено ефект при жени с къса лутеална фаза или съкратена половина на менструалния цикъл. Заради тези си свойства Аврамовото дърво се смята за една от най-ефективните билки при лечение на поликистозни яйчници, особено при жени, правещи опити за зачеване.

Черен кохош (Climicifuga racemosa)

Коренът от черен кохош има благоприятно действие върху женския организъм като действието му отново е насочено върху хормоналния дисбаланс. Смята се, че растението съдържа естрогеноподобни съединения и именно заради тях, често е включвано в лечнието на поликистозни яйчници.

Канела

Все по-често напоследък се споменават и благотворните ефекти на канелата върху поликистозата и лечението на поликистозни яйчници. Подправката води до намаляване на инсулиновата резистентност и балансира нивата на естроген в организма.

Освен, че действа благоприятно върху хормоналния баланс, канелата намалява обилното кървене по време на менструация и подобрява кръвопотока в тялото.

Бабини зъби (Tribulus terrestris)

Небезивестмата билка Бабини зъби се слави със своето благоприятно действие както върху мъжкото репродуктивно здраве, така и върху женското. Тя има свойството да подобрява функцията на яйчниците и да стимулира овулацията.

В комбинация с други билки и натурални средства, билката Бабини зъби би могла значително да спомогне за лечението на поликистозни яйчници.

В заключение…

В заключение бихме искали да кажем, че състоянието Синдром на поликистозни яйчници е напълно лечимо, а забременяването с него – напълно възможно. Промяната в храненето и здравословният начин на живот са сред основните и най-важни фактори за подобряване на състоянието. Заместването на храни, съдържащи глутен, млечни и соеви продукти, с такива богати протеини и Омега-3 мастни киселини, ще помогнат за регулирането на месечния цикъл. В комбинация с редовни физически упражнения, лечението на поликистозни яйчници е една съвсем постижима цел.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top